Χριστόφιας: Αντί στήριξης έχουμε κατατρεγμό (vid)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος πραγματοποιεί το τελευταίο επίσημο ταξίδι του, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “αντί στήριξης  η Κύπρος πήρε κατατρεγμό”.

Τόνισε, παράλληλα, ότι φεύγει πικραμένος από την Κυπριακή Προεδρία και σημείωσε ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή νιώθει κατατρεγμένη. Αναφερόμενος, μάλιστα, στις κατηγορίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος που προσάπτει η Ε.Ε. στην Κύπρο, σημείωσε πως αντί στήριξης έχουμε έναν κατατρεγμό.

 

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, είπε ότι αυτές «αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας θα συνεχιστεί παράλληλα με το συντονισμό δράσης μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας και μετά τη λήξη της θητείας του.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αν και δεν πετύχαμε το μείζον ένεκα της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, της τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπό τον κύριο Έρογλου, έχουμε εντούτοις ανατρέψει το τουρκικό δόγμα του ‘ενός βήματος μπροστά’.

Βρισκόμαστε σήμερα βήματα μπροστά ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας, ως αποτέλεσμα της συνέπειας και της σταθερότητάς μας στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής ομοσπονδίας με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι σήμερα είναι ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι η ευθύνη για τη στασιμότητα βαραίνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά, αν και αυτό δεν είναι το κύριο ζητούμενο, όπως είπα. Το κύριο ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να λύσουμε επιτέλους το πρόβλημα και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, να την απαλλάξουμε από την κατοχή και τον εποικισμό».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε βήματα μπροστά ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής και της διαμόρφωσης συνθηκών οικοδόμησης συμμαχιών με όλους τους σημαντικούς παίχτες στο διεθνές σύστημα» και πρόσθεσε ότι «είναι αυτή η φιλοσοφία που μας επέτρεψε να προχωρήσουμε αποφασιστικά στον τομέα της ενέργειας, δημιουργώντας ένα προστατευτικό πλέγμα έναντι κάθε επιβουλής κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», συμπληρώνοντας ότι «οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γείτονές μας, οι σημαντικοί όλοι παράγοντες στο διεθνή χώρο υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε στον κ. Σαμαρά ευχαριστίες για τη συνεργασία, τη συμπαράσταση και τη φιλία του εκφράζοντας τις πιο θερμές και εγκάρδιες ευχές του προς τον ελληνικό λαό στο σύνολό του.

Σημείωσε ότι ο ίδιος θα παραμείνει και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ενεργός στον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου και στον κοινό αγώνα για καλύτερο μέλλον για το λαό της Ελλάδας και της Κύπρου, για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Πρόεδρο Χριστόφια όλο αυτό το διάστημα, την οποία χαρακτήρισε άριστη, μιλώντας, όπως είπε, εκ μέρους «όλων των Πρωθυπουργών που ήταν σε αυτή τη θέση στη διάρκεια της Προεδρίας Χριστόφια». Εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και με τον επόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σε μια περίοδο κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγαλόνησο, αλλά πιστεύω ότι θα βγει ενισχυμένος μέσα στην Ευρώπη και με αυξημένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο τεράστιας σημασίας για την περιοχή μας». Τόνισε ότι «ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν τέτοιος που να επιτρέπει αυτή την αισιόδοξη πρόβλεψη». Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια και για τη συμπαράσταση που έδειξε σε όλες τις δύσκολες στιγμές της Ελλάδας, διαβεβαιώνοντας τον ότι «η συμπαράσταση της χώρας μας, της Ελλάδας μας, θα συνεχιστεί, γιατί όλοι αισθανόμαστε ότι είμαστε ένα πράγμα με την Κύπρο».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε γενναία την απόφαση του Προέδρου Χριστόφια να τερματίσει ο ίδιος τη θητεία του στην πολιτική, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ιστορία θα δικαιώσει πολλές από τις επιλογές του.