Δίκη Μαρί: “Δεν το θεωρούσαν επικίνδυνο”


Δείτε ακόμα: Συγκλονιστική μαρτυρία τραυματία στη δίκη για το Μαρί


Αυτό κατέθεσε  σήμερα 05/02 στο δικαστήριο στη δίκη για την έκρηξη στο Μαρί ο  πρώην Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας. πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης.

«Η φρασεολογία ήταν η ίδια» είπε.  «Ήξερα ότι ήταν ένας ενδεχόμενος κίνδυνος.  Δεν άκουσα κάτι που να με ανησύχησε και δεν έφυγα από τη σύσκεψη με την εντύπωση ότι επίκειτο μαζική έκρηξη.  Μάλιστα, όταν αναφέρθηκε η λέξη αυτανάφλεξη δεν πήγε το μυαλό μου στην έκρηξη έχοντας κατά νου και όσα μου είχαν πει το Σεπτέμβριο του 2010 οι επιτελείς του ΥΠΑΜ ότι η καταστροφή μπορούσε να γίνει εύκολα με μια απλή καύση.  Πιστεύω γι` αυτό και οι ίδιοι δεν αντέδρασαν διαφορετικά όταν καίγονταν τα εμπορευματοκιβώτια.  Δεν το θεωρούσαν επικίνδυνο».

Ο πρέσβης ανέφερε επιπρόσθετα ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τη διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου από τις 4 Ιουλίου 2011 όταν διαπιστώθηκε η διόγκωση μέχρι την έκρηξη.

Ο κ. Παντελίδης ο οποίος ήταν Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τον επίδικο χρόνο, κατέθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε  ό,τι ήταν δυνατό για να αποφύγει την κατάσχεση των εμπορευματοκιβωτίων από το πλοίο “Monchegorsk” κι`  επανέλαβε μερικές φορές ότι η Κύπρος δεν ήθελε να πάρει το φορτίο αλλά τελικά δεν είχε άλλη επιλογή από τη συμμόρφωση με τη διεθνή νομιμότητα και τις οδηγίες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

«Εμείς» είπε « από την αρχή δεν το θέλαμε. Ελπίζαμε μάλιστα να μη μας υπακούσει ο πλοίαρχος όταν τον καλέσαμε να ελλιμενιστεί σε κυπριακό λιμάνι για έλεγχο.  Οι οδηγίες μας ήταν τόσο ευγενικές που ελπίζαμε να μην μας υπακούσει…” αποκάλυψε ο πρέσβης ο οποίος συμπλήρωσε ότι, όταν κατέστη φανερό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν επρόκειτο να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να αποφύγει την κατάσχεση, η κατάσχεση ήταν αναγκαστική.

Ο κ. Παντελίδης ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας αναφέρθηκε στο χρονικό της υπόθεσης, αρχής γενομένης από τη συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη Φρανκ Ούρμπανσιτς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 23 Ιανουαρίου 2009 όπου ο Αμερικανός διπλωμάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το πλοίο και το φορτίο και κάλεσε τον Πρόεδρο να συμμορφωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με το ψήφισμα 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  Ο κ. Παντελίδης είπε μάλιστα ότι οι Αμερικανοί κατέστησαν σαφές ότι το θέμα ήταν ύψιστης εθνικής σημασίας και ότι επεδείκνυε προσωπικό ενδιαφέρον ο νεοεκλεγείς τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα!

Ο πρέσβης Παντελίδης κατέθεσε ότι οι Αμερικανοί υπέβαλαν επίσημα αίτημα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει να καταπλεύσει το πλοίο σε κυπριακό λιμάνι για έλεγχο.  Όπως είπε όμως, κύριο μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας με εντολές του ιδίου του Προέδρου ήταν να απομακρυνθεί το φορτίο και να μην εκφορτωθεί στην Κύπρο. 

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας» ανέφερε  «ήταν απαραίτητη η τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία ήταν και η ασπίδα μας έναντι των πιέσεων της Συρίας και του Ιράν και μέσον μου η Κυπριακή Δημοκρατία αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις όπως η μεταφορά του φορτίου στο ναυτικό σταθμό της UNIFIL στο Λίβανο, η μεταφορά στη Μάλτα ή η απομάκρυνση με συνοδεία πλοίου υπό μπλε σημαία των Ηνωμένων Εθνών. Αναζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις με τον Αμερικανό πρέσβη αλλά λόγω απροθυμίας μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να δώσει το σώμα καθαρή εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε να αποδεχθεί την κατάσχεση. 

«Επί τούτου», είπε  «στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 6 Φεβρουαρίου 2009, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε επανειλημμένα να εξεταστεί το φορτίο πριν αποφασιστεί η τελική του τύχη και συνάμα, υπέβαλε σειρά ερωτήσεων στους εμπειρογνώμονες για τις τεχνικές δυνατότητες εκφόρτωσης και φύλαξης στην Κύπρο.

Ο Λεωνίδας Παντελίδης αποκάλυψε επίσης με αριθμούς τις ασφυκτικές πιέσεις τις οποίες ασκούσαν στην Κύπρο οι Ιρανοί και οι Σύριοι για παράδοση του φορτίου.  Όπως είπε, σε 22 περιπτώσεις, οι Ιρανοί και οι Σύριοι ζήτησαν τα εμπορευματοκιβώτια, ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπέκυψε καθώς συμμορφώθηκε με τις εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν και η ασπίδα έναντι αυτών των πιέσεων.

Ο πρέσβης Παντελίδης ήταν αποκαλυπτικός και για τη πτυχή της καταστροφής του φορτίου.  Όπως είπε, σε συνάντηση που είχε με τον Ιρανό πρέσβη το Σεπτέμβριο του 2010, διαπίστωσε ότι οι Ιρανοί έκαναν στροφή και έβλεπαν θετικά το ενδεχόμενο καταστροφής του φορτίου.  Μετά από αυτή τη διαπίστωση, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος, έδωσε τη σιωπηρή συγκατάθεσή του. 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανέφερε, «μου το έλεγε όταν διαφωνούσε με μια θέση μου.  Όταν τον ενημέρωσα ότι οι Ιρανοί έβλεπαν θετικά την καταστροφή, δεν μου είπε κάτι, οπότε θεώρησα ότι εξασφάλισα την πάγια συγκατάθεση του στους χειρισμούς.»

Στη συνέχεια  ο μάρτυρας είπε πως  μετά τη συνάντηση με τον Ιρανό πρέσβη, κάλεσε σε σύσκεψη επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας και τους ενημέρωσε σχετικά.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ένορκη κατάθεσή του  ρώτησε τους επιτελείς του ΥΠΑΜ αν η Εθνική Φρουρά είχε την ευχέρεια να καταστρέψει το φορτίο και πήρε θετική απάντηση.  Μάλιστα, οι επιτελείς του ΥΠΑΜ αρνήθηκαν βοήθεια από άλλη χώρα λέγοντας στον κ. Παντελίδη ότι η καταστροφή ήταν πολύ απλή υπόθεση. 

«Μου είπαν» κατέθεσε  «ότι θα άνοιγαν αυλάκια και θα την έκαιγαν». προσθέτοντας ότι ο ίδιος ενθάρρυνε τους επιτελείς του ΥΠΑΜ να προχωρήσουν με την καταστροφή του φορτίου έχοντας ως δεδομένη και τη συγκατάθεση του Προέδρου Χριστόφια.  «Θεώρησα ότι το ΥΠΑΜ θα “έπαιρνε την πάσα και θα έτρεχε με τη μπάλα”, δηλαδή θα προχωρούσε τη διαδικασία καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης Παντελίδης.

Βασικό μέρος της κατάθεσης του κ. Παντελίδη ήταν και η σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 στο Υπουργείο Άμυνας.  Όπως είπε, σ` εκείνη τη σύσκεψη, ο ίδιος εισηγήθηκε το διαχωρισμό των επικίνδυνων υλικών από τα μη επικίνδυνα και την καταστροφή των επικίνδυνων υλικών μετά από συνεννόηση με την Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Επίσης, όπως κατέθεσε,  εισηγήθηκε να γίνει δεύτερη επικοινωνία με το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αδρανή υλικά ούτως ώστε να γίνει ξεχωριστός χειρισμός.  Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, συμφώνησε με αυτή την εισήγηση, ωστόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού διαφώνησε. 

Τελικά αποφασίστηκε η λήψη δειγμάτων για έλεγχο της χημικής σταθερότητας.  Συνεχίζοντας, ο Λ. Παντελίδης ανέφερε ότι δεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε για την κλήση του στην εν λόγω σύσκεψη ούτε για τα αποτελέσματά της. 

«Θεώρησα»  υποστήριξε  «ότι θα αποτείνονταν οι δύο Υπουργοί για να τους δώσει ο Πρόεδρος λύση».  Ερωτηθείς για την τελική απόφαση για την τύχη του φορτίου, είπε ότι αυτή θα ήταν συλλογική απόφαση κατόπιν διαβούλευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Άμυνας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ