ΔΗΣΥ: “Περίεργοι διορισμοί και λάθος χειρισμοί στην οικονομία”


Διαβάστε επίσης πως συνδυάζουν οι News York Times τα λεφτά για την Κύπρο με γκάνγκστερ και γιατί επικρατεί πολιτικό “πραξικόπημα” στην Κύπρο.


 Σε αμφίβολης νομιμότητας διορισμούς αναφέρθηκε ο Τ. Μητσόπουλος.

Η Κυβέρνηση, αντί να επεξεργάζεται σχέδια εξόδου από την κρίση, εξαντλεί τη δραστηριότητα της σε αμφίβολης νομιμότητας διορισμούς και διοικητικές πράξεις της τελευταίας στιγμής, όπως η πολιτική απόφαση για διορισμό υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα μετά από μισό αιώνα, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος.

«Μένουν ακόμη δεκαπέντε ημέρες μέχρι τις εκλογές. Καλούμε τους πολίτες της Κύπρου σε ενότητα και συλλογική δράση. Καλούμε τους πολίτες να δώσουν μια ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης στο Νίκο Αναστασιάδη. Για να διαπραγματευτεί διεκδικητικά και αξιόπιστα με τους εταίρους μας. Για να βάλει σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία. Για να μη χάσουμε κι άλλο χρόνο σ’ αυτή την οδυνηρή πορεία φθοράς της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στο «Σίγμα», στις 28 Ιανουαρίου 2013, ότι «στο σύνολο μπορώ να δηλώσω με ικανοποίηση και αισιοδοξία ότι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις υποχρεώσεις μας για τους επόμενους τρεις μήνες και τον Απρίλιο», ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι μπροστά σ’ αυτή την τραγική πραγματικότητα «που διαμόρφωσε η παρατεταμένη ακυβερνησία, ο τόπος και η οικονομία μας δεν έχουν άλλα περιθώρια».

«Αυτό δυστυχώς έρχεται να επιβεβαιώσουν και τα πολύ ανησυχητικά σενάρια σε σχέση με το διαγνωστικό έλεγχο της PIMCO για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Κύπρου. Ήδη ο Νίκος Αναστάσιαδης έχει συγκροτήσει μεταβατική ομάδα (transition team), η οποία ασχολείται με τη δυνατότητα άμεσης εξεύρεσης πόρων ώστε να μην παραλύσει το κράτος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τον Απρίλιο. Για να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις, για να λειτουργεί η οικονομία του τόπου. Δεν έχουμε ούτε ώρα για χάσιμο. Μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Με πίστη στις δυνάμεις μας και θέληση για το μέλλον μας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το θέμα της άμεσης εξεύρεσης πόρων, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι  υπάρχει το θέμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, η οποία παραμένει ρευστή, αφού, όπως είπε, «φτάσαμε πλέον να κάνουμε λόγο για το ενδεχόμενο μετάθεσης της διαδικασίας ολοκλήρωσης της σύμβασης για μετά τις γερμανικές εκλογές».

«Υπάρχει και μια άλλη διάσταση: Το πώς αντιμετωπίζουμε τις άμεσες, τρέχουσες, χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους στο σενάριο να μην έχουμε τη δανειακή σύμβαση έγκαιρα. Συνεπώς, εμείς επεξεργαζόμαστε σε διαφορετικά και εναλλακτικά σενάρια. Κάτι το οποίο προφανώς δεν πράττει η Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν φήμες από το επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη για πρόθεση διορισμού Υποδιοικητή ΚΤ σε περίπτωση εκλογή του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι ουδέποτε είχε απασχολήσει το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη αυτό το ζήτημα και πρόσθεσε ότι τους απασχολεί πιεστικά το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου και πΏς αποτρέπουν το ενδεχόμενο να βρεθεί η Κύπρος σε μία συνολική κατάρρευση και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και σε μία στάση πληρωμών.

Τοποθέτηση Χ. Γεωργιάδη για Υποδιοικητή ΚΤ και κεφαλαιουχικές ανάγκες τραπεζών. 

Τα όσα έχουν οδηγήσει στον προσδιορισμό ενός υπέρογκου και εξωπραγματικού ποσού για τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών εγείρουν σοβαρότατο ζήτημα για την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. 

«Σαν να μην έφταναν τα πραγματικά προβλήματα των τραπεζών, κάποιοι φρόντισαν να τα διευρύνουν και να τα διογκώσουν για να υπηρετήσουν πολιτικές ατζέντες. Το τίμημα βεβαίως είναι βαρύτατο και θα το επωμιστεί η οικονομία και οι συμπολίτες μας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναμένει επίσημη ενημέρωση για την έκθεση της Pimco. Ζητούμε επίσης να μας δοθεί και η έκθεση της Blackrock», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την απαίτηση του ΔΗΣΥ να κατατεθούν στη Βουλή οι λεπτομερείς όροι εντολής και οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα προαποφασισμένο.

«Υπενθυμίζω πως από τις αρχές του περασμένου Ιούλη κάποιοι μιλούσαν ήδη για ποσό 10 δις. Η κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η οικονομία μας καθιστά κατεπείγουσα την εκλογή της νέας Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης που θα ανακόψει την κατρακύλα και την αβεβαιότητα. Μιας Κυβέρνησης που θα μπορέσει να συνεργαστεί και να φέρει αποτελέσματα στα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Και αυτή βεβαίως δεν είναι άλλη από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη», συμπλήρωσε.

Υποδιοικητής ΚΤ

Σε δηλώσεις του για το θέμα του διορισμού Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Γεωργιάδη είπε ότι ο διορισμός Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας «αποτελεί την τελευταία προκλητική πράξη της απερχόμενης Κυβέρνησης».

«Εκτός και αν ανακαλύψουν μέσα στις επόμενες μέρες που τους έχουν απομείνει και κάποια άλλη θέση που παραμένει κενή για 50 χρόνια. Αυτές είναι οι έγνοιες του ΑΚΕΛ. Πώς θα προλάβουν να διορίσουν, να ελέγξουν, να υπογράψουν και το τελευταίο συμβόλαιο. Τη στιγμή που στα μεγάλα και σημαντικά η Κυβέρνηση είναι απούσα. Ο ΔΗΣΥ δεσμεύεται να ζητήσει αμέσως κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των διορισμών, αλλά και των διοικητικών πράξεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα  για να διαπιστωθεί η νομιμότητα τους αλλά και το κατά πόσο υπηρετούν το συμφέρον του τόπου. Με την καθοδήγηση ασφαλώς και την εμπλοκή τόσο της Νομικής όσο και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Κράτους», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ