Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την πάταξη αθέμιτου ανταγωνισμού


Διαβάστε επίσης γιατί κάποιος υποψήφιος να θέλει να κερδίσει ο αντίπαλος του και για τα Γερμανικά ΜΜΕ που “καίνε” τη χώρα τους για ξέπλυμα.


Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η πάταξη του φαινομένου του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων, είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο, το οποίο κατάθεσε το Υπουργείο Εργασίας, δίνεται το δικαίωμα στον Υπουργό Εργασίας κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να επεκτείνει την ισχύ κλαδικών, συλλογικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο δοσμένο κλάδο.

Με το νομοσχέδιο αυτό στοχεύουμε να τερματίσουμε τα φαινόμενα που σήμερα παρουσιάζονται στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις, φαινόμενα τα οποία δυστυχώς έχει επιτείνει η οικονομική κρίση, να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με όρους εργασίας υποδεεστέρους από αυτούς που είναι συμφωνημένοι στις συλλογικές συμβάσεις κι αυτό να χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αντικατάστασης Κυπρίων από εργαζόμενους από άλλες χώρες που ήταν πρόθυμοι να εργαστούν με αυτούς τους υποδεέστερους όρους απασχόλησης”, διευκρίνισε η Υπουργός.

Είπε πως το νομοσχέδιο έχει συζητηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αλλά δυστυχώς δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών αφού οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν διαφωνήσει.

Εμείς θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας διατηρώντας το σύστημα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών να δώσουμε ένα εργαλείο, το οποίο άρχισε μια μεγάλη ομάδα χωρών της ΕΕ, που θα μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε και τις επιχειρήσεις με όρους ισοτιμίας, γιατί αθέμιτος ανταγωνισμός υπήρχε και μεταξύ επιχειρήσεων όταν κάποιες για παράδειγμα στον κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας εφάρμοζαν τη συλλογική σύμβαση και κάποιες άλλες όχι και ταυτόχρονα να καταπολεμήσουμε και τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και φθηνής εργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους”, κατέληξε η κ. Χαραλάμπους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ