Οικολόγοι: Ανησυχία για την απόφαση της Γαλλίας


 

 Διαβάστε επίσης για τη γυναίκα που έπεσε στα σκαλιά της εκκλησίας και μεταφέρθηκε στην εντατική και για την έκθεση της Pimco.


Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα δημοσιεύματα για την απόφαση της Γαλλίας για ξεπάγωμα κεφαλαίων της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσφατα δημοσιεύματα αλλά και οι φήμες που κυκλοφορούν από καιρό για την εμπλοκή της Τουρκίας στη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου .

Η κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως «όλες αυτές οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα. Οι φήμες πρέπει να τύχουν άμεσης και αποστομωτικής απάντησης και να αποτραπεί ο όποιος σχεδιασμός από πλευράς της Τουρκίας» και πρόσθεσε πως «οι σχεδιασμοί για τερματικό πρέπει να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση. Αν η Τουρκία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να εγκαταλείψει την αυταρχική και επεκτατική της τακτική και να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής».

«Μόνο μέσα στα πλαίσια μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, και αφού καθοριστεί με βάση τη διεθνή νομοθεσία η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας, προκύπτει θέμα εξέτασης της ιδέας για αγωγό μέσω Τουρκίας, χωρίς να επηρεάζεται όμως η κατασκευή του κυπριακού τερματικού, το οποίο πρέπει να προχωρήσει άμεσα και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη προοπτική», ανέφερε. Πρόσθεσε πως η τρόικα δεν μπορεί να καθορίζει στην Κύπρο τις αποφάσεις για το στρατηγικό σχεδιασμό εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

 

Ανεργία

Σε σχέση με την ανεργία το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξέφρασε για ακόμα μια φορά, την έντονη ανησυχία του για τα  στατιστικά στοιχεία που έδωσε χτες η  Eurostat όπου φαίνεται ότι η ανηφόρα της ανεργίας στη χώρα μας , δεν έχει τελειωμό. Το ποσοστό που καταγράφηκε είναι  14.7% το δεύτερο ψηλότερο μετά από την Ελλάδα.

«Η εγκληματική καθυστέρηση που παρατηρείται  στη διαδικασία για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της PIMCO, η έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία και οι διάφορες εικασίες για το ύψος της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δυσχεραίνει το κλίμα και προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση. Κατά την άποψη μας η υπερεκτίμηση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την Pimco οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση να προσφύγει έγκαιρα στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η κ. Χρυσοστόμου.

Πρόσθεσε πως «δυστυχώς οι κυβερνώντες μένουν άπραγοι απέναντι σε αυτό το σοβαρό και πρωτοφανές κοινωνικό φαινόμενο για τα κυπριακά δεδομένα. Τα ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης μεγαλώνουν και οι χιλιάδες άνεργοι συμπατριώτες μας βρίσκονται στην απόγνωση αφού δεν προβλέπεται ανάκαμψη στο κοντινό μέλλον. Αντίθετα οι προβλέψεις μιλούν για βαθύτερη ύφεση στο 2013».

Η κ. Χρυσοστόμου υπενθύμισε πως οι Οικολόγοι έχουν επανειλημμένα εισηγηθεί τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας με προγράμματα που θα παράγουν κοινωνικό έργο υποδομής, προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προγράμματα στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίοι και οι μη προνομιούχοι και που θα δώσουν θέσεις εργασίας άμεσα σε χιλιάδες άνεργους συμπατριώτες μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ