Καταδίκη της Αργεντινής από το ΔΝΤ


 Διαβάστε επίσης για τη γυναίκα που έπεσε στα σκαλιά της εκκλησίας και μεταφέρθηκε στην εντατική και για την έκθεση της Pimco.


Η εκτελεστική επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καταδίκασε την Παρασκευή την Αργεντινή για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες, υπολογίζει τον πληθωρισμό και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπίστωσε επίσης, ότι η πρόοδος της Αργεντινής στην εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων, που στοχεύουν στην διόρθωση του τρόπου που υπολογίζονται τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι επαρκής. Αυτό ισοδυναμεί με «παραβίαση της υποχρέωσης προς το Ταμείο, στη βάση των άρθρων της συμφωνίας». 

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ζήτησε από την Αργεντινή να λάβει τα διορθωτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανακρίβειες που παρατηρούνται στον υπολογισμό του πληθωρισμού και στα στοιχεία το ΑΕΠ από τις 29 Σεπτεμβρίου. 

Τα διαρθρωτικά μέτρα αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση των δεικτών της Αργεντινής με τις διεθνείς στατιστικές αντιλήψεις και τις κατευθυντήριες γραμμές που εξασφαλίζουν τον ακριβή υπολογισμό, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι επίσημες ομοσπονδιακές στατιστικές παρέχουν ανά τακτά διαστήματα μετρήσεις του πληθωρισμού που είναι κατά το ένα τρίτο χαμηλότερες από εκείνες που υπολογίζουν, αφενός μια ιδιωτική εταιρία συμβούλων και αφετέρου τα θεσμικά όργανα της αντιπολίτευσης.

Η επί της ουσίας πρόταση μομφής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Αργεντινή δεν συνεπάγεται αυτομάτως «δράση» από το ΔΝΤ, αλλά αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική αξιοπιστία της χώρας. Εξάλλου μετά την ιστορική χρεοκοπία στα τέλη του 2001, η αξιοπιστία της Αργεντινής ήταν πάντα υπό αμφισβήτηση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Πλέον η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να υποβάλλει έκθεση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 σχετικά με την κατάσταση της εφαρμογής των μέτρων αποκατάστασης στην Αργεντινή. Κατόπιν το διοικητικό συμβούλιο θα επανεξετάσει το θέμα.

 

Πηγή: newsbeast.gr