Καταργείται το Εφοριακό Συμβούλιο

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το Εφοριακό Συμβούλιο ιδρύθηκε το 2000 με αρμοδιότητα τον ιεραρχικό διοικητικό των αποφάσεων του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων ο οποίος ασκείται με τη διαδικασία της ιεραρχικής προσφυγής.

Η λειτουργία του Εφοριακού Συμβουλίου όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει πείσει για την αναγκαιότητα ύπαρξής του και ως εκ τούτου η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποστείλει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή για την κατάργηση του, η οποία θα εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια για το κράτος και θα ενισχύσει τα μηνύματα της οικονομικής περισυλλογής του κράτους σε συνθήκες οικονομικής κρίσης».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν θα αντικατασταθεί από άλλο Όργανο. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή είχε γίνει μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με την αναγκαιότητα ή όχι αυτού του Συμβουλίου και υπό τα δεδομένα και τις περιστάσεις και αφού εξετάστηκε και το τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα το Εφοριακό Συμβούλιο από την ίδρυσή του πριν από 13 χρόνια θεωρήθηκε πως θα ήταν καλύτερο αυτό το Συμβούλιο να καταργηθεί».

Πρόσθεσε ότι η θητεία του Συμβουλίου είναι τετραετής και η θητεία του παρόντος Συμβουλίου έχει λήξη στις 14 Ιανουαρίου 2013.

Ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος του Συμβουλίου λαμβάνει ετήσιο μισθό, περιλαμβανομένου και του 13ου, ύψους 67, 707 ευρώ και παίρνει αύξηση ανάλογα με τις γενικές αυξήσεις των μισθών και τις αυξήσεις του τιμαριθμικού επιδόματος και ταυτόχρονα υπάρχει επίδομα φιλοξενίας και τηλεφώνου περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ο ετήσιος μισθός των μελών του Συμβουλίου είναι 59, 714 ευρώ περιλαμβανομένου και του 13ου μισθού».

Σε ερώτηση είπε ότι «το γενικό αίσθημα στη συζήτηση στη Βουλή ήταν ότι το Εφοριακό Συμβούλιο δεν έχει πείσει ότι λειτούργει ικανοποιητικά με αυτό τον τρόπο έχοντας υπόψη και τον πολύ μικρό αριθμό προσφυγών που έχουν γίνει στο Συμβούλιο. Πάντοτε πρέπει ο καθένας να μετρά τι στοιχίζει κάτι στο κράτος και το τι τελικά αντικειμενικά προσφέρει. Η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε ένα γενικότερο αίσθημα που υπήρχε ότι δεν χρειάζονται Συμβούλια ή άλλα Σώματα που στοιχίζουν ένα σημαντικό κονδύλι για το κράτος χωρίς να δικαιολογεί η δαπάνη αυτή την προσφορά που υπάρχει από το συγκεκριμένο Συμβούλιο ή Σώμα».