Κάθε οικοδόμος στη σκαλωσιά του

H Γενική Συνέλευση των Συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ πραγματοποιήθηκε στο Οίκημα της ΠΕΟ, στη Λευκωσία.


Διαβάστε επίσης για τη δήλωση Λίντικτον ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. αφού λυθεί το Κυπριακό και για το άρθρο του 24Η που αφορά κούρεμα και ξέπλυμα.


Δύο συμμετέχοντες ψήφισαν κατά και τέσσερις τήρησαν αποχή. Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν και στις υπόλοιπες πόλεις.

Η καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία υπογράφηκε χθες (12/02) βράδυ, δίνοντας ουσιαστικά τέρμα στην απεργία των οικοδόμων των τελευταίων εβδομάδων. Οι δύο πλευρές, εργολάβοι οικοδομών και συντεχνίες αποδέχτηκαν τη νέα πρόταση της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, πρόταση η οποία προβλέπει τη λήξη της συλλογικής σύμβασης στις 30 Ιουνίου του 2014.

Με την επικύρωση της συμφωνίας, οι οικοδόμοι από σήμερα πιάνουν κανονικά δουλειά.

Στην καταρχήν συμφωνία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Σύμβαση έχει διάρκεια από 1 Ιανουαρίου 2011 – 30 Ιουνίου 2014.

Επίσης, προνοείται ότι οι εβδομαδιαίοι μισθοί πρόσληψης θα παραμείνουν σταθεροί κατά τη διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης και να είναι για τεχνίτες, εργάτες και ημιειδικευμένους εργάτες, 440 ευρώ, 380 ευρώ και 403 ευρώ, αντίστοιχα.

Ο χρόνος προς και από την εργασία να επιβαρύνει εξ’ ημισείας τον εργοδότη και τον εργοδοτούμενο επί του προσωπικού ημερομισθίου έκαστου εργατοτεχνίτη.

Κατά τη διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης, η υπερωριακή αποζημίωση από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο θα είναι σε αναλογία 1:1,5. Για τις Κυριακές και τις αργίες θα 1:2.

Από το προκύπτον ποσό αποζημίωσης θα αφαιρείται ποσοστό 20%. Η υπερωρία θα υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση 38 ωρών εβδομαδιαίως.

Όσον αφορά το επίδομα βάρδιας η αποζημίωση καθορίζεται στο 10%.

Από τους μισθούς των υφιστάμενων εργαζομένων θα γίνει μείωση 10 ευρώ εβδομαδιαίως από 1 Ιανουαρίου 2013 και 9 ευρώ από 1 Ιανουαρίου 2014. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν μετά την υπογραφή της Σύμβασης και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ενεργήσει ώστε να παραχωρηθεί σε όλους τους εργαζόμενους της βιομηχανίας το έντυπο «Βεβαίωση Έναρξης Απασχόλησης Μισθωτού», το οποίο θα περιλαμβάνει την ειδικότητα του κάθε εργαζόμενου.

ΣΕΚ: Οι οικοδόμοι ενέκριναν την κατ’ αρχήν συμφωνία 

Εγκρίθηκε σήμερα σε γενικές συνελεύσεις ανά επαρχία η κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες για τη συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία, που έδωσε τέρμα στην απεργία των οικοδόμων.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Oμοσπονδία Oικοδόμων, Mεταλλωρύχων και Συναφών Eπαγγελμάτων Kύπρου ΣEK Γιαννάκης Ιωάννου, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις όλων των απεργών σε όλες τις επαρχίες, που ενέκριναν την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες ύστερα από πρόταση της Υπουργού Εργασίας.

Ανέφερε ότι “γνωρίζουμε τις επιπτώσεις” αυτού του αποτελέσματος, που θα έχει “μια χρονική διάρκεια 18 μηνών”, προσθέτοντας ότι στόχος είναι στο μέλλον, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να γίνουν βελτιώσεις, “με την προϋπόθεση να φθάσουμε εκεί που είναι το ποθητό αποτέλεσμα”.

Ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας και εξήρε “την υπομονή που έχουν επιδείξει οι εργαζόμενοι και το γεγονός ότι έχουν αντιληφθεί τα σημεία των καιρών”.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι στο μέλλον “θα επανέλθουμε πιο διεκδικητικά και με καλύτερες συνθήκες”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η απόφαση που λήφθηκε στη Λευκωσία ήταν “ομόφωνη, με μία αποχή και δύο εναντίον, ενώ στις άλλες επαρχίες η απόφαση ήταν ομόφωνη”.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτή η συλλογική σύμβαση θα είναι “πολύ πιο αυστηρή για όλους μας και εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στην πορεία της δεσμεύει τις δύο πλευρές να εργαστούν κατά τέτοιο τρόπο που να κυνηγήσουν απόλυτα και χωρίς εκπτώσεις την αδήλωτη εργασία, την αδήλωτη απασχόληση, και την εισαγωγή των πρότυπων επαγγελματικών προσόντων”.

“Θα υπάρχει μία τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τη συντεχνιακή και εργοδοτική πλευρά, και το Υπουργείο Εργασίας, με συντονιστή και προεδρεύων το Υπουργείο Εργασίας”, ανέφερε.

Αναφορικά με τη μείωση στους μισθούς, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι “από όσους βρίσκονται στα μίνιμουμ της 31ης Δεκεμβρίου 2011, που έχει και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, θα αφαιρεθούν 10 ευρώ, και την 1ην Ιανουαρίου 2014 θα αφαιρεθούν 9 ευρώ”.

Είπε, επίσης, ότι πρόκειται για “10 ευρώ μείωση την εβδομάδα, αρχής γενομένης από την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, που είναι αυτόν το μήνα, και δεν θα υπάρξει αναδρομική ισχύς”.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στο επίδομα χρόνου μεταφοράς, λέγοντας ότι “για τους επόμενους 18 μήνες όσοι θα διανύουν πέραν των 80 χιλιομέτρων τότε και μόνο θα ξεκινούν να παίρνουν επίδομα χρόνου μεταφοράς στα 40 λεπτά αποζημίωση ημερησίως από 80 μέχρι 100 χλμ, και 60 λεπτά από τα 101 χλμ και άνω”.

Πηγή: ΚΥΠΕ