“Κουνήθηκαν” Β. Κορέα και νησιά Φίτζι

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για τρίτη πυρηνική δοκιμή

Σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές .Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 1 χιλιομέτρου, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις  στα βορειοανατολικά της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα δεν θεωρείται σεισμογενής περιοχή, ενώ τον προηγούμενο μήνα το καθεστώς της Πιόνγκανγκ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί για “σκληρή” απάντηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, η δόνηση που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης ισχύος 6-7 κιλοτόνων.Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας για τις 04.00 GMT.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τη Δευτέρα το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για τα σχέδιά της να προχωρήσει σε δοκιμή.

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στα νησιά Φίτζι

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.24 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ανατολικά του νησιωτικού συμπλέγματος Φίτζι στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου (USGS).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 407 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, Σούβα και 360 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Λαμπάσα, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 476 χλμ..

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.