Λιλλήκας: Άμεση αξιοποίηση ΦΑ για αντιμετώπιση ανεργίας


Διαβάστε επίσης για τη γυναίκα που έπεσε στα σκαλιά της εκκλησίας και μεταφέρθηκε στην εντατική και για την έκθεση της Pimco.


Την πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για άμεση αξιοποίηση του φυσικού αέριου με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, επανέφερε σήμερα, επικαλούμενος και χτεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς, με αφορμή τα νέα στοιχεία για την ανεργία στην Κύπρο ο εκπρόσωπος του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα, Ανδρέας Κουμενίδης.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό εκλογικό επιτελείο Λιλλήκα, και αφού εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη  «ραγδαία επιδείνωση της ανεργίας στην Κύπρο η οποία τον μήνα Δεκέμβριο πλησίασε το 15%  ενώ στους νέους κάτω των 25 ετών είναι περίπου στο 30%» αλλά και για τις προβλέψεις «για ύφεση 4% στην Κύπρο για το έτος 2013, που αυτό συνεπάγεται ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 20% προκαλώντας δραματικές επιπτώσεις» ο κ. Κουμενίδης είπε ότι σε αντίθεση με τα υφεσιακά μέτρα του Μνημονίου επιβάλλεται να στραφούμε στην άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Ανέφερε δε πως την εν λόγω πρόταση υποστήριξε «ακόμη και το πρακτορείο Ρόιτερς χθες , εκτιμώντας ότι η αξία το τεμαχίου 12 είναι γύρω στα 80 δισ. ευρώ», επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις εκτιμήσεις του επιτελείου του Γιώργου Λιλλήκα «και διαψεύδοντας τα επιτελεία Αναστασιάδη – Μαλά που για μήνες επιχειρούσαν να πείσουν ότι η αξία του τεμαχίου 12 είναι γύρω στο 1 δισ. ευρώ».

Πρόσθεσε πως το σημαντικότερο είναι ότι το πρακτορείο επιβεβαιώνει ότι παρά το γεγονός ότι η εξόρυξη του φυσικού αερίου θα γίνει γύρω στο 2020, η Κύπρος έχει στα χέρια της τη δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12, δηλαδή τη μεταφορά στο σήμερα μέρους των εσόδων που θα υπάρξουν μελλοντικά.

Παράλληλα με την άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου ο κ. Κουμενίδης κατέθεσε σειρά από προτάσεις του Γιώργου Λιλλήκα με στόχο την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Μίλησε για άμεση έναρξη των εργασιών για την ενεργειακή υποδομή της Κύπρου με συμμετοχή της ΕΕ από τα συγχρηματοδοτούμενα ταμεία, του Ισραήλ και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα εξόρυξης και εμπορίας του φυσικού αερίου και για παροχή κινήτρων σε πετροχημικές εταιρείες για εγκατάσταση τους στην Κύπρο.

Κατέθεσε ακόμη προτάσεις για παροχή ενισχυμένου απεργιακού  επιδόματος σε ανέργους που θα παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής  κατάρτισης στους τομείς των ηλεκτρολόγων, συγκολλητών, υδραυλικών κλπ. για να συμπληρώσουν τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν με την έναρξη των εργασιών της ενεργειακής υποδομής, για διεξαγωγή διαγωνισμού εντός του 2013 για ανέγερση ιδιόκτητων κυβερνητικών κτιρίων με τη μέθοδο της αναχρηματοδότησης, για παροχή χαλίτικης γης και οικονομικής βοήθειας σε άνεργους νέους και γεωπόνους για να ασχοληθούν με τη γεωργική παραγωγή, για διεξαγωγή εντός του 2013 διαγωνισμού για την αδειοδότηση  δημιουργίας καζίνο, για εντοπισμό και απέλαση  από την Κύπρο  των 40.000 και πλέον παράνομων  εργατών, τον τερματισμό παραχώρησης άδεια εργασίας για προσωπικό από τρίτες χώρες σε τομείς που υπάρχουν Κύπριοι άνεργοι και μη ανανέωση των αδειών εργασίας που λήγουν δεν θα ανανεώνονται.

Μίλησε τέλος για παροχή κινήτρων σε εξειδικευμένες κλινικές του Ισραήλ για εγκατάσταση τους στην Κύπρο σε κοινοπραξίες με Κύπριους γιατρούς και για παροχή φορολογικών  κινήτρων  σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή συνεταιρισμούς δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ