Λιλλήκας: Ξένα κέντρα επιδιώκει να ικανοποιεί ο Ν. Αναστασιάδης


 Διαβάστε επίσης τα αποτελέσματα από νέα δημοσκόπηση και για τη δήλωση του «υπουργού οικονομίκών και ενέργειας» του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν, για το Φυσικό Αέριο.


Ο Νίκος Αναστασιάδης επιδιώκει να ικανοποιεί ξένα κέντρα αποφάσεων σε βασικά ζητήματα, όπως το μνημόνιο, “για να είναι αρεστός σε κάποιους ξένους αντί να υπερασπίζεται τα εθνικά μας δικαιώματα”, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας.  Αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη σε γερμανικό περιοδικό, όπου, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, δήλωσε ότι “είναι έτοιμος να το υπογράψει χωρίς να το διαπραγματευτεί, προκειμένου να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους μας“.

Σε δηλώσεις του, στο εκλογικό του επιτελείο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο κ. Αναστασιάδης ποιά είναι τελικά η θέση του. Αυτή που λέει στους Κύπριους πολίτες λίγες μέρες πριν τις εκλογές ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο για να κερδίσει καλύτερους όρους. Ή αυτή που διακηρύττει στους Ευρωπαίους ότι θα το υπογράψει άνευ όρων και χωρίς διαπραγμάτευση».

Θέση Αναστασιάδη για ΝΑΤΟ

Είπε εξάλλου ότι η θέση του Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι «εθνικά επιζήμια» και οδηγεί σε απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από παραδοσιακούς φίλους, όπως είναι η Ρωσία, «ουσιαστικά για να ικανοποιήσει και πάλι κάποια ξένα κέντρα αποφάσεων». Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος πρέπει να αναπτύξει στενότερη συνεργασία με την Μόσχα, στον τομέα της οικονομίας και του φυσικού αερίου.

Διερωτήθηκε ακόμη σε τι θα εξυπηρετήσει η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. «Μήπως το ΝΑΤΟ προστάτευσε την Ελλάδα από τις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας;», είπε, ενώ διερωτήθηκε «σε τι θα εξυπηρετήσει να αποστέλλονται τα παιδιά των Κυπρίων να συμμετέχουν σε πολέμους που σχεδιάζονται από κάποιους κύκλους του ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα».

Ενδεχόμενο παναπεργίας

Αναφερόμενος εξάλλου στο ενδεχόμενο παναπεργίας την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η κυπριακή οικονομία χρειάζεται αυτή τη στιγμή εργατική και κοινωνική ειρήνη. Κάλεσε τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις να δείξουν πνεύμα συναίνεσης, ώστε μέσα από διάλογο να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης. Είπε ότι οι απεργίες και η σύγκρουση μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσουν, ενώ ζήτησε από την ΟΕΒ να αποσύρει τις εγκυκλίους της και να αποδεχτεί την βασική αρχή του σεβασμού των συλλογικών συμβάσεων.

Απειλές Τουρκίας κατά ΕΝΙ

«Η Τουρκία επιμένει να συμπεριφέρεται ως ένας περιφερειακός χωροφύλακας, παραβιάζοντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου και αποδεικνύεται ότι αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντας στην περιοχή μας», είπε ο κ. Λιλλήκας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος και τις απειλές της Άγκυρας κατά της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει «αποφασιστική και σκληρή απάντηση» στις δηλώσεις Ερντογάν και στην πρόθεση της Τουρκίας να εκβιάσει εταιρείες που συμμετείχαν στον β’ γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συμπλήρωσε ότι η πιο σκληρή απάντηση είναι η συνέχιση του παγώματος ενταξιακών κεφαλαίων, ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση “να μην συναινέσει στην προσπάθεια κύκλων στην ΕΕ για άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων”. Είπε τέλος ότι το μήνυμα της κυπριακής Κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους της πρέπει να είναι ότι όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυτόν τον προκλητικό τρόπο απέναντι σε ένα κράτος μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία, η ενταξιακή της πορεία θα παραμείνει στο ψυγείο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ