Λιλλήκας: “Να μην δεχθούμε γερμανική έρευνα για ξέπλυμα…”

 


 Διαβάστε επίσης, “Ανακοινώθηκαν οι ώρες ψηφοφορίας για τις εκλογές” και “Τρόικα-Το πρώτο report: Κάτω απ` την βάση η Κύπρος”.


 

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή στο Υπουργείο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι διαβίβασε στον Υπουργό την άποψή του σχετικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας ότι θεωρεί απαράδεκτη την επιμονή της Γερμανίας να γίνει έρευνα στην Κύπρο για λεγόμενο ξέπλυμα χρήματος από ιδιωτικό οργανισμό καθώς αποτελεί παραβίαση της κρατικής κυριαρχίας αλλά και επειδή η ΕΕ έχει δημιουργήσει θεσμούς για τέτοιες έρευνες.

«Οι ίδιοι οι θεσμοί της ΕΕ που μας έχουν ελέγξει στο παρελθόν και που ελέγχουν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν την έρευνα και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δεχθούμε να μπουν στα αρχεία των τραπεζών μας οποιοσδήποτε ξένος ιδιωτικός οργανισμός επειδή θέλει να το επιβάλει η Γερμανία. Θέλω να πιστεύω ότι η Κυβέρνηση θα επιμένει μέχρι τέλους ότι εάν υπάρχει ανάγκη για έρευνα πρέπει να γίνει από ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Όπως είπε, ο κ. Σιαρλή τον ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και τα δημοσιονομικά του κράτους και ότι με βάση τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών η Κύπρος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές της ανάγκες τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου. Ο κ. Λιλλήκας εκτίμησε ότι η κυπριακή οικονομία φαίνεται ότι θα μπει σε μια βαθύτερη ύφεση το 2013 κάτι που όχι μόνο θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των εσόδων του κράτους αλλά θα οδηγήσει και σε πολύ σημαντική αύξηση της ανεργίας, η οποία το Δεκέμβρη έκλεισε στο 15%, όταν οι εκτιμήσεις που γίνονταν το περασμένο καλοκαίρι ήταν ότι η ανεργία θα αγγίξει το 14% το 2014.

Επιβάλλεται, πρόσθεσε, να δοθούν άμεσα κίνητρα για επενδύσεις από τον ιδιωτικό κατά κύριο λόγο τομέα για να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και το κράτος να αντλήσει από τα συγχρηματοδοτικά ταμεία της ΕΕ. Επίσης, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πρέπει να επισπευτεί η υποδομή της ενέργειας και επικρότησε την αναφορά του Προέδρου της ΚΡΕΤΥΚ ότι πρέπει η ενεργειακή υποδομή να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν κάτι που θα δώσει «και ανάσες στην ανάπτυξη αλλά θα εδραιώσει και την προοπτική της γρήγορης αξιοποίησης του φυσικού αερίου».

 

Τράπεζα της Παλαιστίνης

Ο κ. Λιλλήκας ρωτήθηκε και για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι το Προεδρικό έδωσε οδηγίες προς την Κεντρική Τράπεζα για άδεια λειτουργίας στην Κύπρο μιας παλαιστινιακής τράπεζας που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και που πιθανόν να εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπέβαλε το ερώτημα στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος του δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα. Κατά τον κ. Λιλλήκα, «η Κυβέρνηση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ποια τράπεζα μπορεί να δώσει άδεια λειτουργίας στην Κύπρο» υπό το φως και των κατηγοριών για ξέπλυμα, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να δοθεί οποιαδήποτε δυνατότητα ή ευκαιρία στον οποιονδήποτε να εκθέσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή ΚΥΠΕ