Βόμβα 24H: Κύπριος τεχνοκράτης πίσω από την απόφαση για το ξέπλυμα

 


Διαβάστε επίσης: Πολιτική ήττα στις Βρυξέλλες: Δεχθήκαμε ιδιωτικό οίκο για το ξέπλυμα και… Αποκλειστικό 24Η: Μεγάλος καυγάς στο Eurogroup


 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ιδέα για ορισμός ιδιωτικής εταιρίας για το ξέπλυμα ήταν κυριολεκτικά του «ποδαριού». Παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια των συζητήσεων που είχαν πραγματοποιήσει λειτουργοί του ΥΠΟΙΚ με τους αντίστοιχους της Τρόικα. 

Η Τρόικα, όταν πια είχε φουντώσει για τα καλά το θέμα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τα γερμανικά και ολλανδικά πυρά ήταν σχεδόν καθημερινά, αποφάσισε την ιδέα αυτή να την μετουσιώσει σε πρόταση η οποία και συζητήθηκε στις 31 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας του Eurogroup. 

Στη συγκεκριμένη συνάντηση  συμμετείχε ο τεχνοκράτης που είχε προτείνει την ιδέα για ιδιωτική εταιρία ελέγχου του ξεπλύματος και μάλιστα όταν η πρόταση μπήκε στο τραπέζι της συζήτησης, εκείνος συναίνεσε με την τελική πρόταση όπως αυτή καταγράφεται σε εσωτερικό σημείωμα του Προέδρου της ομάδας εργασίας του Eurogroup Τόμας Βίζερ και στην οποία τονίζεται ότι «θα πρέπει το πρόγραμμα της Κύπρου να περιλαμβάνει και έλεγχο από ιδιωτική εταιρία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Η υπόθεση παίρνει δραματικές διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με πηγές του 24H, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε πάει στην Ολλανδία μαζί με κλιμάκιο της Κ.Τ. και έδινε μάχη να πείσει ότι η Κύπρος δεν έχει πρόβλημα με ξέπλυμα, δεν γνώριζε ότι ο τεχνοκράτης που εκπροσωπούσε την Κύπρο στο Eurogroup working group, είχε αποδεχθεί την πρόταση για τον έλεγχο περί ξεπλύματος του χρηματοπιστωτικού συστήματος από ιδιωτική εταιρία.

Ο κ. Σιαρλή έγινε γνώστης της υπόθεσης 48 ώρες πριν, μόλις έγινε γνωστό το δημοσίευμα των Financial Times περί πρότασης για κούρεμα καταθέσεων. Μάλιστα στο χθεσινό Eurogroup δεν πήρε μαζί του τον συγκεκριμένο τεχνοκράτη.

Τα δεδομένα πια δημιουργούν τεράστια ερωτήματα:

1.Τι λένε οι υποψήφιοι Πρόεδροι μετά τις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες;

2.Πάνω σε ποια κριτήρια οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ διαπραγματεύονται με την Τρόικα. Ο καθένας λέγει και την δική του ιδέα;

3.Το Υπουργείο Οικονομικών γιατί δεν αντέδρασε δραστικά όταν έγινε γνωστή η ιστορία με αποτέλεσμα ο κ. Σιαρλή να εκτίθεται με δηλώσεις του τύπου «δεν πρόκειται να δεχθούμε έλεγχο από ιδιωτική εταιρία;» 

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

 Σε επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Οικονομικών, η επίσημη θέση που μας δόθηκε είναι η εξής:

“Ουδέποτε είτε τεχνοκρατικό είτε σε πολιτικό επίπεδο δεχθήκαμε τον διορισμό ιδιωτικής εταιρίας για το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κυπριακή Δημοκρατία”.