Μήνυμα αισιοδοξίας για την οικονομία στέλνει ο Συλικιώτης

 


Διαβάστε επίσης, “Λιλλήκας: Αρνητικά μηνύματα στέλνει ο διορισμός Υποδιοικητή” και “Οκτώ προτάσεις στα χέρια της ΔΕΦΑ”.


 

Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως “με τη σταθερή και συνεχή ενσυνείδητη προσπάθεια μας για πρόοδο και καινοτομία, η Κύπρος θα αποκτήσει ισχυρά θεμέλια ανταγωνιστικότητας, με σημαντικότατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για όλο τον πληθυσμό”.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2011 στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Συλικιώτης στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, λέγοντας πως ο τομέας αυτός “αποτελεί έναν από τους πιο ελπιδοφόρους κλάδους της κυπριακής βιομηχανίας, ακόμη και κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες”.

Όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, ο τομέας αυτός “διατηρεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας για την κυπριακή οικονομία όσο και μακροπρόθεσμα, με απώτερους στόχους, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή απεξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς αγοράς του πετρελαίου και την εγχώρια κάλυψη των ενεργειακών αναγκών”.

Σήμερα, είπε, “ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως και μπορεί να τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό επενδυτικό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τις πλούσιες φυσικές πηγές ενέργειας που διαθέτει, αξιοποιώντας ένα σπουδαίο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με την εξόρυξη και την εξαγωγή στις αγορές του εξωτερικού ενός περιζήτητου προϊόντος”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Συλικιώτης είπε πως “αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη από την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προωθούμε πλήθος πρωτοβουλιών και δράσεων με αποτέλεσμα την έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος από μεγαλύτερους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επενδυτές, οικιακούς καταναλωτές και τράπεζες”.

Αναφορικά με τον τομέα του εμπορίου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στον τομέα του εμπορίου υπάρχουν θετικές εξελίξεις, καταδεικνύοντας ότι η στρατηγική του Υπουργείου αποδίδει καρπούς.

Είπε ειδικότερα ότι οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών ακολουθούν κατά τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, οι συνολικές εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2% τους πρώτους δέκα μήνες του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών το πρώτο εξάμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, φθάνοντας τα €3 δις περίπου από €2,8 δις.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως σκοπός του Υπουργείου είναι η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για ώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση των προσπαθειών των επιχειρήσεων στο να καινοτομούν ατομικά ή συλλογικά, σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις ή ερευνητικά ιδρύματα.

“Ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, προωθούμε σειρά μέτρων και δράσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας και τα οποία οφείλονται σε μειωμένη ζήτηση και ανταγωνιστικότητα”, είπε.

Σε σχέση με την απονομή του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι μέσω του θεσμού αυτού προβάλλεται η ιδέα και οι αξίες της επιχειρηματικότητας. “Επιβραβεύεται το όραμα, η δημιουργικότητα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η διορατικότητα. Αναγνωρίζονται οι προσπάθειες ανθρώπων, επιχειρηματιών και εργαζομένων που καθημερινά αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αγωνίζονται και ξεπερνούν τις δυσκολίες και τα εμπόδια των καιρών και πετυχαίνουν τους στόχους τους,” κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ