Μητσόπουλος: Συμπεριφορές αυταρχισμού από Κυβέρνηση

 


Διαβάστε επίσης πόσο θα στοιχίσουν οι Προεδρικές και τι περιμένουν για τα Αξιόγραφα.


Διορισμός εκτελεστικού αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ

Για συμπεριφορά της Κυβέρνησης που αποπνέει αυταρχισμό, ετσιθελισμό, και έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής αγωγής και σεβασμού, προς την κοινωνία και τα δημοκρατικά θέσμια, έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος, με αφορμή το διορισμό εκτελεστικού αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Μητσόπουλος είπε «παραγνωρίζοντας την κοινωνική και πολιτική κατακραυγή για το διορισμό υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα, η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ προχώρησε αυθαίρετα με το διορισμό εκτελεστικού αντιπροέδρου στην ΚΡΕΤΥΚ», είπε και πρόσθεσε: «Η όλη της συμπεριφορά αποπνέει αυταρχισμό, ετσιθελισμό, έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής αγωγής και σεβασμού, προς την κοινωνία και τα δημοκρατικά θέσμια».

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε στη συνέχεια πως «οι κομματικές σκοπιμότητες τέθηκαν για μια ακόμη φορά υπεράνω της πατρίδας και του δημοσίου συμφέροντος», χωρίς να τηρούνται ούτε τα βασικά προσχήματα.

«Εκφράζουμε βαθιά θλίψη και απογοήτευση, γιατί η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ δεν κατανόησε ότι το αίτημα της κοινωνίας των πολιτών πάνω στο τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης του φυσικού αερίου, είναι για συνεννόηση, διαβούλευση, συναίνεση, διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο. Στοιχεία, που μόνο αυτά», κατέληξε, «μπορούν να διασφαλίσουν ότι η μεγάλη αυτή ευλογία θα μετατρέψει την πατρίδα μας στη Νορβηγία και όχι στη Νιγηρία της Ευρώπης».

Αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου 

Την ετοιμότητα του υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να αναλάβει δράση στον τομέα της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της Κύπρου από την πρώτη ημέρα, εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, εξέφρασε ο ο Εκπρόσωπος Τύπου του Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος.

O κ. Μητσόπουλος είπε πως ο κ. Αναστασιάδης, στηριζόμενος σε μελέτες ομάδας κορυφαίων ειδικών, με τους οποίους είχε μακρές διαβουλεύσεις, έχει ήδη καταρτίσει συγκεκριμένη πρόταση με ξεκάθαρες προτεραιότητες.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου πρέπει να είναι προϊόν μιας καλά σχεδιασμένης στρατηγικής που θα στοχεύει στη μέγιστη δυνατή διασφάλιση των οικονομικών και ενεργειακών συμφερόντων της Κύπρου. «Η χώρα μας πρέπει να μετατραπεί σε Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο», ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, προσθέτοντας πως κορυφαία προϋπόθεση είναι η διαφάνεια σε όλα τα στάδια, από την αδειοδότηση μέχρι και τη διαχείριση των εσόδων, καθώς μόνο έτσι θα εξασφαλισθεί η αναγκαία πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Αναστασιάδη, είπε ότι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης αποτελεί την κεντρική υποδομή της όλης στρατηγικής. «Πρόκειται για έργο της τάξεως των 8-12 δισεκατομμυρίων ευρώ (αναλόγως μεγέθους) και αναμένεται να δημιουργήσει πέραν των 5.000 θέσεων εργασίας. Παράλληλα, η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το τεμάχιο ‘Αφροδίτη’ και από τα άλλα τεμάχια προς το τερματικό υγροποίησης είναι η πιο συμφέρουσα λύση», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Μητσόπουλος, «πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες για τις αναγκαίες υποδομές στα λιμάνια μας και η κατοχύρωση συμμετοχής Κυπρίων εργατών και επιστημόνων στον μέγιστο βαθμό στα έργα υποδομής», ενώ θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η δημιουργία Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων και των φορέων που θα ασχολούνται με τον καθορισμό, την υιοθέτηση και τη διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής.

Ο Εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη ανέφερε, επίσης, πως μέρος της πολιτικής αυτής είναι και η έγκαιρη αλλαγή του μίγματος καυσίμων στις μεταφορές, στον βιομηχανικό και οικιακό τομέα στην Κύπρο, ώστε να διασφαλισθεί η εγχώρια μακροπρόθεσμη ενεργειακή επάρκεια, με το μικρότερο κόστος και την προστασία του περιβάλλοντος. «Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει την κυπριακή οικονομία ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αλλά και την Κύπρο ιδιαίτερα ελκυστικό χώρο ξένων επενδύσεων», είπε.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε πως κλειδί στην όλη προσπάθεια είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την πλήρη αξιοποίηση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου, μέσα από στρατηγικές συνεργασιών με το Ισραήλ, την Ελλάδα και άλλες χώρες. «Η υπόθεση των ενεργειακών κοιτασμάτων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τον τόπο και τις μελλοντικές γενιές, γι’ αυτό και δεν προσφέρεται ούτε για ανέφικτες, γρήγορες λύσεις, που οδηγούν σε όσο-όσο ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου, ούτε για εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων που δεν συνάδουν με τις στρατηγικές επιδιώξεις και τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου. Ο φυσικός μας πλούτος πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», κατέληξε.

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν αμφισβήτησης της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει το Επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβήματα καταγγελίας της προκλητικής συμπεριφοράς του Τούρκου Πρωθυπουργού και να ενημερώσει σχετικά τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Εκπροσώπου Τύπου του υποψηφίου Προέδρου, Τάσος Μητσόπουλος αναφέρει πως οι νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν σε πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, αποκαλύπτουν και πάλι το πραγματικό, επιθετικό πρόσωπο της Τουρκίας. «Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σε μια ανιστόρητη ομιλία του, δεν αρκέστηκε στην εκτόξευση απειλών εναντίον της Κύπρου αλλά προχώρησε και σε νέα επίθεση εναντίον της ΕΕ», προπσθέτει.

Το Επιτελείο Αναστασιάδη καταδικάζει απερίφραστα τη νέα αυτή τουρκική πρόκληση, και υπενθυμίζει στον κ. Ερντογάν ότι η Κύπρος έγινε με την αξία της και με την συλλογική δράση της πολιτικής ηγεσίας και του λαού της, πλήρες και ισότιμο μέλος της Ε.Ε.

«Αυτή τη μεγάλη και στρατηγική κατάκτηση είμαστε αποφασισμένοι να τη διαφυλάξουμε, γιατί αναβαθμίζει το ρόλο της πατρίδας μας και τη θωρακίζει πολιτικά και οικονομικά. Η όποια ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται και από την Κύπρο η οποία ως κράτος – μέλος της ΕΕ έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο να διαδραματίσει», αναφέρει ο κ. Μητσόπουλος.

Καλώντας την Κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά σε διαβήματα καταγγελίας της προκλητικής συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσόπουλος δηλώνει πως πρέπει να υποδειχθεί ότι η διαχρονική στάση της Τουρκίας, δε συνάδει με τα δημοκρατικά πολιτικά θέσμια της ΕΕ στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί και βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις αξίες και αρχές της ενωμένης Ευρώπης. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ