Νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα (vids)


Διαβάστε ακόμα και δείτε videos για τους σεισμούς σε Β. Κορέα, Νησιά Φίτζι και για την εξομολόγηση του ανθρώπου που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν.


Στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για νέα δοκιμή μετά τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με ασφαλή και επιτυχή τρόπο, ενώ χρησιμοποιήθηκε μια μικρή πυρηνική συσκευή, η ισχύς της οποίας ήταν μεγαλύτερη των προηγούμενων δοκιμών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, η δόνηση θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης ισχύος 6- 7 κιλοτόνων.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τη Δευτέρα το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για τα σχέδιά της να προχωρήσει σε δοκιμή.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα το καθεστώς της Βόρειας Κορέας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί για “σκληρή” απάντηση.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Άμεση ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καταδίκασε τη βορειοκορεατική δοκιμή, σημειώνοντας πως είναι “λυπηρό” το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ αψήφησε τις διεθνείς εκκλήσεις να απέχει από τέτοιες προκλητικές ενέργειες.

“Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η (Βόρεια Κορέα) σήμερα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι “πρόκειται για μια σαφή και σοβαρή παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Στις 14.00 GMT αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως δήλωσαν στο Reuters διπλωμάτες του Συμβουλίου.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.