Νέες προκλήσεις Τουρκίας για ΑΟΖ


Διαβάστε επίσης, “Εφημερίδες: Κυριαρχεί υποδιοικητής και Pimco” και “Κατεχόμενα-Ελεύθερος αφέθηκε ο 36χρονος με ειδικές ανάγκες”.


 Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Χουρριέτ”, οι έρευνες θα διενεργηθούν από το νέο νορβηγικό σεισμολογικό σκάφος “Πολάρκους” το οποίο απέκτησε η Τουρκία μετά το “Πίρι Ρέις”.

Το σκάφος αναμένεται να πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Μαρτίου, με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων. Οι έρευνες θα γίνουν στα τεμάχια 1, 4, 5, 6, και 7, της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και στο τεμάχιο 12, το οποίο η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στην ΑΟΖ του ψευδοκράτους.

Η “Χουρριέτ”, προσθέτει ότι έρευνες θα διενεργηθούν και στην ΑΟΖ της Ελλάδας, μεταξύ Κύπρου και Καστελορίζου.

Με εντολές του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, το σκάφος θα βαφτεί με τα εθνικά χρώματα της Τουρκίας.

 

Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

Οικολόγοι: Να καταγγείλουμε την τουρκική ανακοίνωση για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ 

Η Κύπρος πρέπει άμεσα να αντιδράσει και να καταγγείλει την Τουρκία στα αρμόδια σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση με την προκλητική ανακοίνωσή της για διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή αλλά και ελληνική ΑΟΖ, δηλώνουν οι Οικολόγοι.

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα αναφέρει ότι «η προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο φανερώνει ξεκάθαρα τα επιθετικά σχέδια της».

Μια υπό ένταξη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνει το Κίνημα, «δεν είναι δυνατόν να αφήνεται να προκαλεί σε τέτοιο βαθμό».

Προσθέτει ότι «τα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων».