Α.Νεοφύτου: Τραγικό αν ισχύσει τo σενάριο της Pimcο

 


Διαβάστε επίσης για τη γυναίκα που έπεσε στα σκαλιά της εκκλησίας και μεταφέρθηκε στην εντατική και για την έκθεση της Pimco.


Θα είναι τραγικό για τον τόπο μας αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρουν την Pimco να υιοθετεί το ακραίο σενάριο για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που ανεβάζει το ποσό κοντά στα 10 δις ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, « σημαίνει μη βιώσιμο χρέος και εμπερικλείει κινδύνους επιπρόσθετων, σκληρότερων μέτρων, στο σύνολο του πληθυσμού, περισσότερους φόρους και περισσότερες ενδεχομένως περικοπές. Σημαίνει ότι ο πλούτος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες 3 γενιές απομειώνεται κατά δύο τρίτα περίπου, αλλά και επιπρόσθετα φορτώνουμε στα δικά μας παιδιά, πέραν από την ανεργία, και ένα κόστος 10 και πλέον δισεκατομμυρίων που καλούνται να το εξοφλήσουν».

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση ούτε να μειώσουμε τις πραγματικές ανάγκες του  χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά ούτε και χρειάζεται να τις διογκώνουμε. Αν πολύ σωστά σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι με βάση τους δικούς του υπολογισμούς οι ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα, με βάση τα δημοσιεύματα,  δεν ξεπερνούν τα 6,5 δις ευρώ, εγείρονται σοβαρότατα και βασανιστικά ερωτήματα προς τον Κεντρικό Τραπεζίτη», είπε.

«Πώς είναι δυνατόν να έχει συμφωνηθεί η επιλογή αυτής της συγκεκριμένης εταιρείας (της Pimco), αποκλείοντας τότε την BlackRock που ήταν και πιο φθηνή, για να έρθουν εκ των υστέρων, αυτήν που απέκλεισαν να την προσλάβουν για να τους συμβουλεύσει πώς να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα της Pimco; Πώς είναι δυνατόν κάποιος οίκος που εργοδοτείται και από τη δική μας πολιτεία, σε συνεργασία φυσικά με την Τρόικα, να ξεκινά έρευνα για ανάγκες του χρηματοπιστωτικού μας τομέα, τραπεζών και συνεργατικών ιδρυμάτων, χωρίς να ξεκαθαρίσουν τη μεθοδολογία και τις  υποθέσεις πάνω στις οποίες έπρεπε να στηριχθεί η έρευνα», διερωτήθηκε.

“Αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την παρούσα γενιά αλλά και τις επόμενες γενιές θα ανέμενε κάποιος ότι έπρεπε να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Δεν είναι προσωπικά τα ζητήματα. Δεν εγείρουμε ζητήματα εκ του μη όντος. Στηρίζουμε αυτά τα βασανιστικά μας ερωτήματα στη βάση των σωστών σήμερα αμφισβητήσεων της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά το νούμερο της Pimco και λέμε ότι μπορεί να ήταν σωτήρια για τον τόπο αν αυτά για τα οποία δίνουμε τις μάχες σήμερα τα είχαμε ξεκαθαρίσει πριν τρεις μήνες όταν αναλάμβανε η Pimco», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η εμπλοκή της Κεντρικής Τράπεζας, θα έπρεπε να γινόταν εξ υπαρχής, στο ανώτατο επίπεδο.

 

Επαφές Αναστασιάδη με χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Γερμανίας

Ο κ. Νεοφύτου είπε, επίσης, ότι «τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες αρνητικών τοποθετήσεων εκ μέρους των σοσιαλιστών της Γερμανίας, των Πρασίνων, του αριστερού κόμματος της Γερμανίας αλλά και του κόμματος των Φιλελευθερών, προσθέτοντας ότι « ο Νίκος Αναστασιάδης χρησιμοποιώντας για το καλό του τόπου τις ευρωπαϊκές διασυνδέσεις του είχε ξανά επαφή με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας και η χθεσινή δήλωση του Υπεύθυνου επί οικονομικών θεμάτων του συγκεκριμένου Κόμματος αποτελεί όαση στην έρημο των τελευταίων ημερών ,στέλλοντας το σαφέστατο μήνυμα ότι θα  στηριχτεί η Κύπρος, γιατί είναι όντως συστημικό πρόβλημα. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, και όλα τα υπόλοιπα κόμματα να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει τόσο στην Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες του βορρά για την Κύπρο», ανέφερε.

 

Ανεργία

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας, είπε ότι «η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα οδηγούν σε κατακόρυφη αύξησης της ανεργίας. Οι 60 και πλέον χιλιάδες άνεργοι που ανεβάζουν ποσοστό της ανεργίας στο 15% περίπου, δεν είναι ψυχροί αριθμοί, είναι 60 χιλιάδες ανθρώπινα και οικογενειακά δράματα. Αυτές οι χιλιάδες που βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας περιμένουν από όλους εμάς αποφάσεις, σύνεση, αποφασιστικότητα για να τεθεί ένα τέρμα στα δικά τους προβλήματα. Είναι γ’ αυτό που καλούμε την εργοδοτική πλευρά, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα, την κυπριακή πολιτεία στο σύνολο της σε εθνική συστράτευση  για να δώσουμε απαντήσεις στους πρώτα και πάνω απ΄ όλα στους άνεργους», κατέληξε.  

 

Πηγή : ΚΥΠΕ