Πρωτοφανές εκλογικό αποτέλεσμα: Όλοι κέρδισαν!

Ο καθένας, βεβαία, από την πλευρά του έχει το δικαίωμα να νοιώθει ότι κέρδισε κάτι. 

Το ΑΚΕΛ βλέπει τον υποψήφιο του να περνά στο δεύτερο γύρο πηγαίνοντας κόντρα στις προβλέψεις για εκλογές ενός γύρου. Ο κ. Μαλάς με ποσοστό 26,9% έδωσε τα συγχαρητήρια στους ανθυποψηφίους του με τον ίδιο αλλά και την ηγεσία του κόμματος και Ομήρου να κάνει κρούση στον Λιλλήκα.

Η ΕΔΕΚ και Λιλλήκας είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με το ποσοστό 24,9% που έχουν λάβει αφού είναι ένα σεβαστό ποσοστό. Το μήνυμα ήταν ότι με το πλάνο που κατέθεσαν κέρδισαν την  εμπιστοσύνη του Κυπριακού Λαού.

Τέλος ο Νικος Αναστασιάδης με ποσοστό 45,4% μπορεί να μην βγήκε από τον πρώτο γύρο όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις αλλά έχει κάθε δικαίωμα να νοιώθει το φαβορί του δεύτερου γύρου.

Στην τελική ο πρώτος γύρος είχε HappyEnd για όλους. Το ερώτημα όμως παραμένει: “Ποιός είναι ο χαμένος της εκλογικής αναμέτρησης”.

 


Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των υποψηφίων:

Γιώργος Λιλλήκας

 

Απόψε γράψαμε ιστορία, αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν και δύναμη και φωνή», είπε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος δεν ξεκαθάρισε αν θα πάρει θέση υπέρ ενός υποψηφίου στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Μιλώντας στο κατάμεστο από κόσμο -στελέχη, εθελοντές και απλούς πολίτες- εκλογικό του επιτελείο, ο Γιώργος Λιλλήκας όλους τους πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα στη δημοκρατική διαδικασία. «Με τη συμμετοχή τους τίμησαν την Δημοκρατία. Συγχαίρω όλους τους πολίτες που συμμετείχαν ενεργά στα διάφορα εκλογικά επιτελεία, ανεξάρτητα του ποιον στήριξαν», είπε

Ο κ. Λιλλήκας συνεχάρη δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη για την πρωτιά που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, αλλά και τον Σταύρο Μαλά για τη δεύτερη θέση, και πρόσθεσε πως η ετυμηγορία των πολιτών είναι απόλυτα σεβαστή.

«Δώσαμε ένα δύσκολο και άνισο αγώνα, γνωρίζαμε τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε απέναντι στο κατεστημένο, στους έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς. Σήμερα χαράξαμε μια νέα πορεία, ανατρέψαμε λογικές, ανατρέψαμε παραδόσεις της συντήρησης που αγνοούσαν τους πολίτες και έθεταν τον κομματικό πατριωτισμό πάνω από τον πραγματικό πατριωτισμό. Αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν και δύναμη και φωνή. Αυτή είναι μόνον η αρχή» είπε ο κ. Λιλλήκας.

 Παράλληλα, ανέφερε «πετύχαμε πρωτοφανή ποσοστά για τα κυπριακά πολιτικά δεδομένα. Η πορεία τώρα αρχίζει. Οι πολίτες μου ανέθεσαν μια ευθύνη, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που μου ανέθεσαν και θα είμαι στο πλευρό τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως θέλει οι πολίτες να γνωρίζουν ότι θα τιμήσει την εντολή που του έδωσαν. «Τους πολίτες που ενώθηκαν κάτω από ένα κοινό όραμα, το όραμα για το μέλλον της πατρίδας μας», είπε, σημειώνοντας πως η πατρίδα μας μπαίνει σε  μια κρίσιμη φάση. Διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει κάθε πολιτική που θα προασπίζεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα εθνικά μας συμφέροντα και αντιστέκονται σε επιβουλές των ξένων. «Πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον της πατρίδας μας, πολιτικές που εκχωρούν τον εθνικό μας πλούτο και βρίσκονται στη λογική των μονομερών υποχωρήσεων θα μας βρουν δυναμικά μπροστά τους», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ, τον Πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου, τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους της, που τον στήριξαν και τον βοήθησαν. Ευχαρίστησε, από τα βάθη της καρδιάς του, τους χιλιάδες των πολιτών, ανεξάρτητα κομματικής και ιδεολογικής προέλευσης που τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη και τη ψήφο τους. «Βαθειά ευγνωμοσύνη, θέλω να εκφράσω στους χιλιάδες εθελοντές», οι οποίοι, όπως είπε, σε αυτόν τον αγώνα κατέθεσαν ψυχή.

«Εδωσαν έναν ωραίο αγώνα, πετύχαμε να ενώσουμε την κοινωνία, πετύχαμε να ενώσουμε πολίτες. Απόψε γράψαμε ιστορία, αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν και δύναμη, έχουν και φωνή. Αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν ελεύθερο πνεύμα», είπε.

 Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τέλος, επίσης τη σύζυγό του Βαρβάρα και τον γιο του Ορφέα, οι οποίοι όπως σημείωσε, στάθηκαν δίπλα του καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της μεγάλης πορείας και τον στήριξαν με την αγάπη και την κατανόηση τους.

 Ερωτηθείς ποιον θα υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως απόψε μίλησαν οι πολίτες. «Ότι έχουμε να πούμε θα το πούμε αύριο», κατέληξε.

Σταύρος Μαλάς

Μήνυμα νίκης έστειλε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους του Γιώργου Λιλλήκα, λέγοντας ότι  τους ενώνουν πολλά κοινά.

Ο κ. Μαλάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κυπριακό λαό για την συμμετοχή του και την ωριμότητα που επέδειξε στις εκλογές και για την άρτια διοργάνωση των εκλογών από την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες.

«Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες συμπατριώτες μας του κινήματος της αριστεράς του ΑΚΕΛ, των Νέων Δυνάμεων, του χιλιάδες συμπολίτες μας του κέντρου, τους ανέντακτους πολίτες που έδωσαν μαζί μας αυτή την όμορφη μάχη. Συγχαρητήρια στον κ. Αναστασιάδη για την πρώτη θέση στον α’ γύρο, και τον κ. Λιλλήκα και στους πολίτες που τον στήριξαν στον αγώνα που έδωσαν και το αποτέλεσμα που πέτυχαν», είπε.  

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στις δυνάμεις που στήριξαν τον κ. Λιλλήκα, λέγοντας ότι «με αυτές τις δυνάμεις που στήριξαν τον κ. Λιλλήκα έχουμε πολλά κοινά, ιστορικά στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

«Εχουμε τώρα την κοινή υποχρέωση να δώσουμε μέλλον και προοπτική στον τόπο μας σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή που περνάμε. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ανάπτυξη χωρίς σκληρές πολιτικές ενάντια στην κοινωνία, με την αποφασιστικότητα, την αξιοπρέπεια την μεθοδικότητα που δώσαμε την μάχη του α’ γύρου θα δώσουμε την μάχη του β’ γύρου», συνέχισε.  

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων θα δοθεί η μάχη για την προάσπιση της Κύπρου, την επίλυση του Κυπριακού και την απαλλαγή από την κατοχή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τρόπο ισορροπημένο και αποτελεσματικό και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την ευημερία των τωρινών και των μελλοντικών γενεών.

«Αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα», συνέχισε, και επανέλαβε ότι εάν εκλεγεί θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού.

«Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε γ ια την Κύπρο μας και τον λαό της» κατέληξε.  

Νικός Αναστασιάδης

 

Το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί νίκη των πολιτών, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

 

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος από τα γραφεία του ΔΗΣΥ μετέβη αργά απόψε στο επιτελείο των εθελοντών του όπου των υποδέχθηκαν δεκάδες υποστηρικτές του εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών ανέφερε πως από αύριο αναλαμβάνει πρωτοβουλία συμπόρευσης και συστράτευσης όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν σε μια νέα εποχή για την πατρίδα μας.

 

Ανέφερε πως «αυτό που συνάγεται από τι ισχυρότατο εκλογικό αποτέλεσμα είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, αυτό που εξέφρασε σήμερα είναι το αίτημα για την απαλλαγή του τόπου από τη διακυβέρνηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ».

 

Πρόσθεσε πως «αυτό το αίτημα θα μετατραπεί σε μια ξεκάθαρη εντολή την επόμενη Κυριακή με τη διεύρυνση της πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας και τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας».

 

«Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με εμπιστεύθηκαν από όποιοι χώρο και εάν προέρχονται. Ειδικότερα θέλω θερμότατα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, την ηγεσία, τα μέλη και τους φίλους του Δημοκρατικού Κόμματος, τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος,  αλλά την ηγεσία και τα στελέχη και τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Είπε πως «με το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και με τη διαβούλευση μου με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έχουμε συμφωνήσει  σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που μας δεσμεύει απόλυτα».

 

Ευχαρίστησε εξάλλου τα ηγετικά στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Ευρωπαϊκού Κόμματος, που εμπιστεύτηκαν την υποψηφιότητά του. Ευχαρίστησε  ακόμη όλους εκείνους τους πολίτες από την αριστερά, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και άλλους, που έβαλαν πάνω από όλα το καλό της πατρίδας μας, όπως είπε..

 

«Απευθύνομαι στους πολίτες που σήμερα έκαναν άλλη επιλογή αλλά και στους συμπολίτες μας που επέλεξαν την αποχή. Η υπόθεση της αλλαγής είναι υπόθεση όλων μας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Πρόσθεσε πως «ο δρόμος της νέας εποχής άνοιξε σήμερα. Στις 24 Φεβρουαρίου μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία θα πάρει την τύχη της πατρίδας μας στα χέρια της».

 

Ερωτηθείς αν θα απευθυνθεί στην ηγεσία της ΕΔΕΚ αλλά και στον Γιώργο Λιλλήκα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως θα απευθυνθεί στις πολιτικές ηγεσίες «έτσι ώστε να διευρύνομε ακόμα περισσότερο τη λαϊκή εντολή για αλλαγή και απαλλαγή από μια ηγεσία που μας οδήγησε στα συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία, στην ανεργία, στη μιζέρια, για μια νέα εποχή που θα καθορίζει χωρίς αμφιβολία αυτό που όλοι οι πολίτες θέλουν:  αξιοκρατία, ευρωπαϊκή πορεία, αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αντιμετώπιση του εθνικού μας θέματος μέσα από τη συλλογικότητα».

 

Είπε πως αυτό που σήμερα καταγράφεται είναι μια ευρύτατη απόφαση του κυπριακού Ελληνισμού να απαλλαγεί από τα όσα έχουμε βιώσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

Ανέφερε πως «θα μιλήσω με όσους πρέπει να μιλήσω και βεβαίως ο κ. Λιλλήκας είναι εξ εκείνων που γιατί να αποκλειστεί στο διάλογο;»