Ολονύχτιο θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής. Αισιοδοξία για συμφωνία (vid)

Συμβιβαστική πρόταση για τον προϋπολογισμό της Ε.Έ την περίοδο 2014-2020 κατέθεσε αργά τη νύχτα στη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Οι εργασίες διεκόπησαν τη νύχτα και αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι στις 07.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος), όπως έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο κ. Ρομπέι.

Το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει περαιτέρω  περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.

H  έναρξή της συνόδου καθυστέρησε πέντε ώρες και όταν ξεκίνησε στις 22.00 οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν μπροστά τους κάποια πρόταση.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, “όλα δείχνουν ότι αναμένεται να υπάρξει πολιτική απόφαση, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του Χέρμαν βαν Ρομπέι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που λέγεται είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει σε δύο μήνες, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως ενδέχεται να μετατοπισθεί η λήψη αποφάσεων στο μέλλον. Τα οικονομικά μεγέθη είναι ούτως ή άλλως γνωστά, οπότε αυτό που απομένει είναι η τελική συμφωνία ώστε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προλάβει να εγκρίνει τις σχετικές με τα πακέτα χρηματοδοτήσεων αποφάσεις. Με λίγα λόγια, φαίνεται να επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες”.

Σημαντικές διαφορές

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ η οποία κατά την άφιξή της στη Σύνοδο είπε ότι «οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι ακόμα διχασμένοι για τον 7ετή προϋπολογισμό”.

“Δεν μπορώ να πω αν θα επιτύχουμε. Οι θέσεις διαφέρουν ακόμη πολύ. Για τη Γερμανία, μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας” σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αφού ανέφερε ότι προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, προειδοποίησε ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να οδηγεί σε συρρίκνωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αντίθετα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επισήμανε ότι η πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου δεν ήταν ικανοποιητική και ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει μεγαλύτερη περικοπή των γεωργικών δαπανών.Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.