Ποιοι διεκδικούν την ψήφο μας. Τα προφίλ των υποψηφίων

 Το κοινό γνώρισμα των τριών βασικών υποψηφίων- του Νίκου Αναστασιάδη, του Σταύρου Μαλά και του Γιώργου Λιλλήκα- των προεδρικών εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου είναι ότι διεκδικούν για πρώτη φορά το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 

 

 

Μεγαλύτερος στην ηλικία, 67 χρονών,  και η πιο «παλιά καραβάνα» στην πολιτική, είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού, στις 27 Σεπτεμβρίου 1946. Παντρεύτηκε την κ. Άντρη Μουστακούδη και απέκτησαν δύο κόρες. Έχει τέσσερα εγγονάκια.

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται πανηγυρικά στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1997.

Ο κ.Αναστασιάδης είναι υποστηρικτής μιας λύσης βασισμένης στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-79 για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και με τις ευρωπαικές αρχές και αξίες. 

Οι προτάσεις του κ.Αναστασιάδη επικεντρώνονται στην δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη.

 

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

 

Δεύτερος στην ηλικία- 53 χρονών αλλά και στον πολιτικό στίβο, είναι ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος γεννήθηκε στην Παναγιά της Πάφου, την 1η Ιουνίου του 1960. Είναι νυμφευμένος με τη Βαρβάρα Πετροπούλου με την οποία έχει αποκτήσει ένα γιο, τον Ορφέα.

Σπούδασε στη Γαλλία στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (IEP) της Λυών.  Το 1993 ο Γιώργος Λιλλήκας από κοινού με τη σύζυγό του Βαρβάρα ίδρυσαν την εταιρεία Marketway.

Διορίζεται το Μάρτιο του 2003 Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ενώ το 2006 διορίζεται Υπουργός Εξωτερικών

Ο Κ.Λιλλήκας απορρίπτει το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως βάση λύσης του Κυπριακού υποστηρίζοντας ότι είναι ένα κρατικό μόρφωμα συγκεκαλυμμένης διχοτόμησης που, για να λειτουργήσει , αφαιρεί βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα από τους Ελληνοκύπριους.  Προτείνει την επανατοποθέτηση του κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και επαναδιαπραγμάτευση του από νέα, καθαρή βάση , αποσύροντας όλες τις διαχρονικές μας υποχρεώσεις. 

Όσον αφορά την οικονομία ο  κ.Λιλλήκας προτείνει ταυτόχρονα τη σύσταση Κρατικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογοναθράκων, στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα 13 οικόπεδα. 

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ

 

Ο «βενιαμίν» των υποψηφίων είναι ο Σταύρος Μαλάς, 46 χρονών, ο οποίος γεννήθηκε στον Άγιο Σέργιο της κατεχόμενης σήμερα Αμμοχώστου, στις 10 Ιουνίου 1967. είναι νυμφευμένος με την εκπαιδευτικό Ζαχαρούλα Μαλά με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.  Με τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College of London), αποκτώντας διαδοχικά πτυχίο και διδακτορικό στη Γενετική, με σειρά υποτροφιών.

Το «ντεμπούτο» στην πολιτική το έκανε το 2011, όταν διορίστηκε υπουργός Υγείας από τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

 

Το 2004, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού. Ανάλογη, ήταν και η θέση του κ. Μαλά, ενώ ο μόνος αντίθετος στο σχέδιο ήταν ο Γιώργος Λιλλήκας.

Πρώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, τον περασμένο Μάρτιο, ο Ν.Αναστασιάδης, ακολούθησε τον Απρίλιο, ο Γ. Λιλλήκας και τον Ιούλιο, το ΑΚΕΛ με συνεδριακή απόφαση αποφάσισε να διεκδικήσει τις εκλογές με τον Σταύρο Μαλά.

 

Υποψηφιότητα επίσης έθεσαν οι : 

Λάκης Ιωάννου, Υποστηρίζεται από το ΛΑΣΟΚ

Πραξούλα Αντωνιάδου, Υποστηρίζεται από ΕΔΗ

Άντρη-Μακαρία Στυλιανού, Ανεξάρτητη

Λουκάς Σταύρου, Υποστηρίζεται από Ε.ΔΗ.Κ.

Γεώργιος Χαραλάμπους, Υποστηρίζεται απο το Ε.ΛΑ.Μ.

 


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2013 από 24hcomcy