Πρόεδρος: Ο λαός διαχωρίζει τα προεκλογικά συνθήματα


Διαβάστε επίσης Παράταση ως τις 25/2 για τις άδειες κυκλοφορίας και Για ένα καλύτερο…μνημόνιο 


Αυτά, δήλωσε το απόγευμα 01/02 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Τελώντας τα εγκαίνια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και του Πολιτιστικού Κέντρου Πέρα Χωριού και Νήσου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι καιροί είναι δύσκολοι και αυτό οφείλεται κύρια στην παγκόσμια οικονομική κρίση που σαν τσουνάμι έχει παρασύρει μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης σε περιπέτειες», για να προσθέσει πως για την Κύπρο, «καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και η εγκληματική αμέλεια της εποπτικής αρχής».

«Παρά την καθημερινή και συνειδητή προσπάθεια μετατόπισης των πραγματικών αιτίων, ο λαός μας έχει το απαραίτητο κριτήριο για να μπορεί να διαχωρίζει τα προεκλογικά συνθήματα από το μεστό και ώριμο πολιτικό λόγο», είπε ο Πρόεδρος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Υπέδειξε πως στα υφιστάμενα προβλήματα πρέπει να δοθούν λύσεις που «δεν θα αποτελούν αντιγραφή των αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη γιατί τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα».

Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, ο Πρόεδρος είπε πως «ο λαός μας αντιλαμβάνεται ότι στη δεινή θέση που βρεθήκαμε η Κυβέρνηση αυτή έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να αποφύγουμε το ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου μέσω των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών», προσθέτοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «μέχρι χθες αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος πολιτικών δυνάμεων εδώ στην Κύπρο, οι οποίες μας έλεγαν ότι ‘το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας’ για να παρεμβαίνει στην κυπριακή οικονομία».

Εμείς, συνέχισε, «δώσαμε μια μάχη που μας επέβαλε το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Για το καλό των πολλών και όχι για το κέρδος των λίγων. Αποφύγαμε τις ρήτρες των αρχικών προτάσεων της Τρόικας που πρότειναν τις ιδιωτικοποιήσεις ως όρο του μνημονίου».

Πρόσθεσε πως «δεν μας εκπλήσσει καθόλου η απεγνωσμένη προσπάθεια να καταλογιστεί στην Κυβέρνηση δήθεν απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις. Γνωρίζουμε ότι αυτοί που διαδίδουν τέτοιες διαστρεβλώσεις, είναι εκείνοι που διαχρονικά σχεδιάζουν και στοχεύουν στις ιδιωτικοποιήσεις».

«Ούτε μας εκπλήσσουν», είπε ο Πρόεδρος, «οι επιθέσεις από συντηρητικούς κύκλους του εξωτερικού κατά του Προέδρου και της Κυβέρνησης γιατί εμείς δεν αποδεχόμαστε το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου. Εμείς αντισταθήκαμε. Ακόμα και όταν άλλοι μας εκβίαζαν για άμεση αποδοχή των βουλών της Τρόικας».

«Μακάρι και η νέα Κυβέρνηση να συνεχίσει να υπερασπίζεται με τόση θέρμη τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «δυστυχώς λόγω της οικονομικής στενότητας δεν υπήρξε η οικονομική ευχέρεια για υλοποίηση όλων εκείνων των αξιόλογων έργων που αφορούν τις τοπικές κοινότητες της περιοχής».

«Προσφέρει αισιοδοξία για το μέλλον», είπε, «να βλέπουμε τις κοινότητες μας να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν για το καλό της κοινότητας τους, με στόχο την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των κοινοτήτων και του λαού μας γενικότερα».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Λαϊκή τέχνη είναι ότι πιο γνήσιο έχει να επιδείξει ο λαός μας, γιατί είναι βγαλμένη μέσα από τη φαντασία, την ιδιοσυγκρασία και την αγνότητα των απλών ανθρώπων και αποτελεί την πιο δημοκρατική μορφή τέχνης και πρέπει να προστατεύεται για να μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για το λαό στους δύσκολους καιρούς που διανύει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τα εγκαίνια του παραδοσιακού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, η Κοινότητα του Πέρα Χωρίου-Νήσου προχωρεί ακόμα ένα βήμα μπροστά.

Το Μουσείο, είπε ο Πρόεδρος, στεγάζεται σε μια παλιά κατοικία παραδοσιακού χαρακτήρα η οποία έχει αποκατασταθεί και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη λαϊκή αρχιτεκτονική της αρχής του περασμένου αιώνα, και έχει ανακηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως αρχαίο μνημείο, βάσει των περί αρχαιοτήτων νόμων.

Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία του χώρου και ευχαρίστησε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα για την συνεισφορά τους στο έργο αυτό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ