Ρεζίλεμα Κύπρου μέσω Guardian: «Θα πεθάνω μπροστά σε μάρτυρες»

Του Φάνη Μακρίδη

Στην αγγλική Guardian δημοσιεύτηκε ένα θέμα με την ιστορία ενός αιτητή ασύλου που αφήνει διεθνώς εκτεθειμένη την Κύπρο, αν αναλογιστούμε ότι αναδημοσιεύεται και σε άλλα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. (dawn.com).

Πρωταγωνιστής της υπόθεσης είναι ένας πολιτικός πρόσφυγας (Ταμίλ), ο Αρίφ Μοχάμεντ, ο οποίος με τον τρόπο που περιγράφει τα γεγονότα για τις συνθήκες της απέλασής του, σκιαγραφεί άσχημη εικόνα για την Κύπρο.

Περιγράφοντας την εμπειρία απέλασης του, έκανε λόγο για «σκηνή από κινηματογραφική ταινία».

Χαρακτηριστικό είναι και το ακόλουθο απόσπασμα από το δημοσίευμα της Guardian: «Στο αεροπλάνο, μετά την αφαίρεση των χειροπέδων του, είπε ο Μοχάμεντ, άρχισε να φωνάζει και να ρίχνει αντικείμενα. ‘Η Αστυνομία προσπάθησε να μου κλείσει το στόμα και ένας τύπος άρπαξε το χέρι μου και έσπασε τον καρπό μου. Έλεγα στον εαυτό μου: Θα πεθάνω τουλάχιστον μπροστά σε μάρτυρες’. Ο πιλότος αρνήθηκε να ταξιδέψει και έτσι εγκατέλειψε το αεροσκάφος».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε γεγονότα που αφήνουν εκτεθειμένη την Πολιτεία. Σημειώνεται πως ο Μοχάμεντ απελάθηκε, ενώ η υπόθεσή του στο ανώτατο δικαστήριο εκκρεμούσε, αλλά και ότι στην Κύπρο δεν δίνεται το δικαίωμα στους αιτητές ασύλου να εκφράσουν τις θέσεις τους ενώπιον δικαστηρίου ώστε να κερδίσουν ασυλία, κάτι που αντιβαίνει με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.