Σε ρυθμούς προεδρικών εκλογών


 

Διαβάστε επίσης: Δημοκρατική ξεφτίλα η ακύρωση του debate του ΡΙΚ


Αυτό φαίνεται και από τις ανακοινώσεις των τελευταίων ωρών. Ας τις δούμε, λοιπόν:

Mυστικότητα ψήφου

Τη διαβεβαίωση ότι λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου των εκλογέων, για τη διενέργεια αδιάβλητων και αντικειμενικών εκλογών, δίνει ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίνεται στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν είναι δεόντως σφραγισμένο. Κάθε ψηφοδέλτιο, για να είναι έγκυρο, θα πρέπει να έχει στο εξωτερικό του μέρος επίσημη σφραγίδα.

Οι εκλογείς, αφού πάρουν το ψηφοδέλτιό τους, οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και, πίσω από την κουρτίνα, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως η μυστικότητα της ψήφου τους, αφού θα ελέγχεται η είσοδος και κάθε κίνησή τους, με τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο για τυχόν επηρεασμό τους από οποιοδήποτε πρόσωπο.

Ως εκ τούτου, οι εκλογείς πρέπει να είναι βέβαιοι ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και ούτε υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί εκ των υστέρων από οποιοδήποτε πρόσωπο η ψήφος τους.

Οι διοικητικές και νομοθετικές διευθετήσεις είναι τέτοιες που διασφαλίζουν την πλήρη μυστικότητα της ψήφου των εκλογέων, ιδιαίτερα ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, όπως αυτές των εγκλωβισμένων και των φυλακισμένων.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι τα ψηφοδέλτια των Προεδρικών Εκλογών είναι τυπωμένα σε χαρτί ασφαλείας, χρώματος άσπρου, για ολόκληρη την Κύπρο.

Mόνο με μπλε ή μαύρες πέννες

Ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής ανακοινώνει ότι, κατά την ημέρα των Προεδρικών Εκλογών, θα υπάρχουν μέσα στους εκλογικούς θαλάμους, σε κάθε εκλογικό κέντρο, για σκοπούς της ψηφοφορίας, διαθέσιμες πέννες μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, για χρήση από τους εκλογείς για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Αναφέρεται ότι, αν κάποιος εκλογέας ψηφίσει με πέννα οποιουδήποτε άλλου χρώματος, τότε το ψηφοδέλτιο του θα είναι άκυρο.

Για αυτό προτρέπονται όλοι οι εκλογείς να χρησιμοποιούν τις πέννες χρώματος μπλε ή μαύρου που θα υπάρχουν στους θαλάμους ψηφοφορίας, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, για προστασία της ψήφου τους.

Άτομα με φυσική αναπηρία

Οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα, σύμφωνα με την ισχύουσα Εκλογική Νομοθεσία, μπορούν να ψηφίσουν στις Προεδρικές Εκλογές μόνοι τους, αν δηλώσουν στον προεδρεύοντα υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσουν.

Σε ανακοίνωσή του, ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής αναφέρει ότι ο εκλογέας, που λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας δεν μπορεί να ψηφίσει μόνος του, μπορεί επίσης να ζητήσει από τον προεδρεύοντα υπάλληλο να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην παρουσία ενός από τους βοηθούς υπαλλήλους του εκλογικού κέντρου.

Επίσης, οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν, αν επιθυμούν, να ζητήσουν από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να ψηφίσει εκ μέρους τους, χωρίς την παρέμβαση κανενός, ούτε του προεδρεύοντα υπαλλήλου ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Ο προεδρεύων υπάλληλος μπορεί να εξηγήσει επίσης τον τρόπο ψηφοφορίας σε οποιονδήποτε άλλο ανάπηρο ή ανίκανο ή αγράμματο εκλογέα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή ή οδηγία υπέρ ορισμένου υποψηφίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ