ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ: Να εφαρμοστεί η συμφωνία για τις Κ.Α.

«Αυτή τη στιγμή προέχει η επιβίωση του εθνικού μας αερομεταφορέα και δεν μπορεί μια ομάδα καλοπληρωμένων εργαζομένων να παρεμποδίζει αυτή τη διαδικασία», προστίθεται.

Η συντεχνία αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι, «από το 2003 που οι Κυπριακές Αερογραμμές λόγω της ελευθεροποίησης των αερομεταφορών και των συσσωρευμένων προβλημάτων άρχισαν να καταβάλλουν προσπάθειες για εξοικονομήσεις στην εταιρεία, αλλά και πιο πριν ακόμα, η συμπεριφορά των πιλότων των Κ.Α. ήταν σταθερή. Μεγάλα λόγια από μέρους τους ότι θα συνεισφέρουν, θα βοηθήσουν και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσει η εταιρεία και στην πράξη να αρνούνται επιμελώς να αποδεχθούν οτιδήποτε επηρεάζει τα δικά τους κλαδικά συμφέροντα».

Και αυτό, προστίθεται, «τη στιγμή που όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στις Κ.Α., συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών και τους ορατούς κινδύνους που απειλούν την εταιρεία τους, αποδέχονται οδυνηρές παραχωρήσεις όπως αποκοπές στους μισθούς, κατάργηση ή μείωση επιδομάτων και σημαντικές διαφοροποιήσεις  των όρων εργοδότησης τους».

Η ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ στην ανακοίνωση της αναφέρει ακόμα ότι «στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, τηρώντας την ίδια αρνητική στάση, αρνήθηκαν να αποδεχθούν την πρόταση της Υπουργού Εργασίας. Προκάλεσαν την παρέμβαση της Βουλής με αποτέλεσμα να αλλάξει το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο καταλόγιζαν την ευθύνη ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η εκπόνηση άλλου σχεδίου αναδιάρθρωσης. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μεγάλη καθυστέρηση και να μη γίνει κατορθωτό να προχωρήσει η εταιρεία σε πλεονασμούς και άλλες εξοικονομήσεις κάτι που θα διευκόλυνε αφάνταστα τη διαδικασία. Παρόλο που με την καθυστέρηση αυτή προστέθηκαν εκατομμύρια ζημιές την ίδια τακτική ακολουθούν και σήμερα. Μεγάλα λόγια αλλά στην πράξη δεν δέχονται τίποτε. Κατηγορούν το νέο Δ.Σ. και τη διεύθυνση και τους βλέπουν όλους αφ’ υψηλού».

Διερωτάται ακόμα «δεν αντιλαμβάνονται άραγε ότι αυτή η συμπεριφορά τους μόνο ζημιά προκαλεί και ταυτόχρονα τους αποξενώνει από όλους τους άλλους εργαζόμενους;».

Η συντεχνία απευθύνει έκκληση «όπως συναισθανθούν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί και όπως συμπεριφερθούν υπεύθυνα και σοβαρά. Και τέτοια συμπεριφορά θα ήταν η αποδοχή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της εταιρείας και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μια συμφωνία που δίνει συνέχεια στην προσπάθεια που άρχισε με στόχο να διασωθεί η εταιρεία».

Η συντεχνία εκφράζει τέλος την ετοιμότητά της «να συστρατευτούμε και να βοηθήσουμε στο βαθμό που μπορούμε»

Πηγή: ΚΥΠΕ