Σύννεφα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας


Διαβάστε επίσης: Το βιολί του ο Ερντογάν για την Κύπρο


 

Ο τουρκικός Τύπος προβάλλει την συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη στην Αγκυρα Francis Ricciardone με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Σινιρλίογλου. Ο Ricciardone κλήθηκε χθες στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από τις επικριτικές δηλώσεις του για το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας και για τις ασάφειες πολλών κατηγορητηρίων.

Η Sabah αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Σινιρλίογλου έδωσε ξεκάθαρα μηνύματα στον Αμερικανό πρέσβη Ricciardone έπειτα από την προσπάθεια του τελευταίου να αναμειχθεί στα εσωτερικά της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Σινιρλίογλου τόνισε στον Ricciardone ότι οι δηλώσεις του είναι «απογοητευτικές» και «συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».

Η Taraf αναφέρει ότι έπειτα από τις προειδοποιήσεις , ο αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την λύπη του και δήλωσε ότι τα λόγια του παρεξηγήθηκαν.

Αντιθέτως σύμφωνα με την Cumhuriyet, ο Αμερικανός Πρέσβης αρνήθηκε να υπαναχωρήσει από τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι οι αρμόδιοι πρέπει να κοιτάξουν την «μεγάλη εικόνα». Επίσης η εφημερίδα επισημαίνει ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ κάλυψε τον Ricciardone αφού  η εκπρόσωπός του Vicroria Nuland απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι «ο Πρέσβης Ricciardone απλά επανέλαβε αυτά που είχε δηλώσει και η πρώην ΥΠΕΞ Κλίντον για διάφορες δικαστικές υποθέσεις στην Τουρκία. Είμαι σίγουρη ότι ο ΥΠΕΞ John Kerry θα πει τα ίδια όταν έχει την ευκαιρία να μιλήσει δημόσια». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι  η συνάντησή του με τον Σινιρλίογλου είχε ως κύριο θέμα τις  εξελίξεις των ερευνών για την πρόσφατη επίθεση στην αμερικανική Πρεσβεία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών στις έρευνες και ότι η δίωρη συνάντηση του με τον ΥΦΥΠΕΞ Σινιρλίογλου είχε θέμα την επίθεση κατά της αμερικανικής Πρεσβείας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Αλ Κάϊντα και του ΡΚΚ.

Η Star αναφέρει ότι κατά την συνάντηση με τον αμερικανό Πρέσβη  Ricciardone  o τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Σινιρλίογλου εξέφρασε την δυσφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες και τον προειδοποίησε να αποφύγει στο μέλλον παρόμοια περιστατικά. 

Σύμφωνα με τη Vatan ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι ως φίλος της Τουρκίας , επιθυμεί να επικρατήσουν υψηλά στάνταρτ σε κάθε τομέα στην χώρα.

Η Cumhuriyet αναφέρει ότι ο Ricciardone έστειλε επιστολή στον αντιπρόεδρο του ΑΚΡ Χουσείν Τσελίκ την οποία η Star χαρακτηρίζει επιστολή απολογίας.

Η Milliyet αναφέρει ότι κατά την συνάντηση του με τον Σνιλρίογλου ο Ricciardone επανέλαβε πάλι το αίτημα των ΗΠΑ για παράδοση από την Τουρκία του γαμπρού του Μπιν Λάντεν Abu Ghaith που συνελήφθη πρόσφατα στην Άγκυρα. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να τον ανακρίνουν αλλά η Τουρκία αρνείται να τον παραδώσει και σκοπεύει να τον απελάσει στο Ιράν ή σε άλλη  τρίτη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ