Στεφάνου: Να υιοθετηθεί το βασικό σενάριο για τις τράπεζες


 Διαβάστε επίσης για τη γυναίκα που έπεσε στα σκαλιά της εκκλησίας και μεταφέρθηκε στην εντατική και για την έκθεση της Pimco.


“Εμείς θα επιμένουμε σ’ αυτό το βασικό σενάριο”, τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Στεφάνου, λίγη ώρα μετά την επίδοση της τελικής έκθεσης του αμερικανικού οίκου Pimco, ο οποίος διενήργησε διαγνωστικό έλεγχο για τις κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σημειώνοντας πως “έχουμε ισχυρή άποψη ότι, η συζήτηση περί ακραίων σεναρίων όχι μόνο δεν είναι εποικοδομητική, αλλά και αποπροσανατολίζει από το κύριο καθήκον που έχουμε μπροστά μας τούτη την ώρα”, ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι “το καθήκον είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε στην περίπτωση της Κύπρου να εφαρμοστεί το βασικό σενάριο το οποίο, ανεξαρτήτως μεθοδολογίας και εταιρείας, αφήνει την Κύπρο με ένα βιώσιμο χρέος”.

“Η επιλογή του ακραίου ή του βασικού σεναρίου δεν είναι θέμα μεθοδολογίας, είναι θέμα βούλησης. Και είναι γι’ αυτό που θα πρέπει να επικεντρωθούμε σ’ αυτό, προσπαθώντας να πείσουμε εκείνους τους κύκλους που επιμένουν σε ακραία σενάρια να εφαρμοστεί το βασικό”, τόνισε, για να προσθέσει ότι “αυτή είναι η ουσία και όχι η συζήτηση περί μεθοδολογίας που έτσι και αλλιώς εγείρεται εκ των υστέρων”.

Αναφερόμενος σε όσους επιμένουν ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα πρέπει να εφαρμοστεί ακραίο σενάριο, έτσι ώστε για κάθε ενδεχόμενο να μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες, ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως η Κυβέρνηση έχει δώσει εναλλακτική λύση την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

“Ότι, δηλαδή, η Κύπρος μπορεί να χρηματοδοτηθεί βάσει του βασικού σεναρίου και αν στην πορεία τα πράγματα αποδειχθούν πιο άσχημα από ό,τι προβλέπει το βασικό σενάριο, η επιπρόσθετη χρηματοδότηση να δοθεί από το Μηχανισμό Απευθείας Χρηματοδότησης των Τραπεζών που μέχρι τότε θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί”, είπε. 

Αναφερόμενος στις αιχμές για την επιλογή της PIMCO για τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι ο οίκος αυτός επιλέγηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο Μηχανισμός Σταθερότητας, και από κυπριακής πλευράς η Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργείο Οικονομικών και η Εποπτική Αρχή Συνεργατισμού. “Αρα, η Κύπρος δεν ήταν μόνη της και δεν ήταν καν η πλειοψηφία”, είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχει δοθεί η έκθεση της PIMCO σήμερα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το θέμα αυτό αφορά πρώτιστα την Κεντρική Τράπεζα και υπενθύμισε ότι “οι όροι εντολής που έχει εκδώσει το τελευταίο Eurogroup είναι ότι τα ποσά θα δημοσιοποιηθούν μετά την υπογραφή του Μνημονίου”.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ