Στεφάνου: Ζητούμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Γιοργκ Άσμουσεν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κάποιος μπορεί να επισημάνει 3-4 πράγματα, πρώτον, ότι η Κύπρος είναι χώρα συστημική και είναι κάτι το οποίο και εμείς τονίζουμε πάρα πολύ ότι ανεξαρτήτως μεγέθους, τόσο της χώρας όσο και της οικονομίας. Δεν παύει μια χώρα που είναι κράτος μέλος της Ευρωζώνης να είναι συστημική και έτσι θα πρέπει να προσεγγίζεται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης.

Άρα, η Κύπρος θα πρέπει να τύχει της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να βοηθηθεί έτσι ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, σε ένα καθοριστικό βαθμό, αυτές οι δυσκολίες έχουν ξεκινήσει λόγω μιας ευρωπαϊκής απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους, έτσι όπως τελικά είχε αρνητική αντανάκλαση πάνω στην κυπριακή οικονομία ένεκα της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω από τις δηλώσεις του κ. Άσμουσεν είναι ότι θα πρέπει η δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθεί το συντομότερο και αυτή είναι και η δική μας η θέση. Μάλιστα κατά τον κ. Άσμουσεν – κάτι, το οποίο υπονοεί δεν το λέει απευθείας – είναι ότι το θέμα της δανειακής σύμβασης καθυστερεί ένεκα κάποιων σκοπιμοτήτων στην Ευρώπη. Είτε αυτές οι σκοπιμότητες είναι εκλογικές ή άλλες, καθυστερούν την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Κατά την άποψη μου αυτό αποτελεί και απάντηση σε όλους όσοι ασκούν άδικη κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης, ότι δήθεν καθυστερεί την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Τα προβλήματα είναι έξω και όχι στην Κύπρο.

Τρίτον, και ο κ. Άσμουσεν μαζί με όλους τους άλλους αξιωματούχους εντοπίζει το πρόβλημα της Κύπρου στον τραπεζικό τομέα και στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του. Είναι γνωστό ότι μέσα στο καταρχήν συμφωνηθέν Μνημόνιο που έχει συνάψει η Κυβέρνηση με την Τρόικα ένα μεγάλο μέρος του Μνημονίου αναφέρεται στα θέματα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, για να επανακτήσει ο τομέας αυτός τη ζωτικότητα του, την ισχύ του γιατί η Κύπρος χρειάζεται ένα υγειές και ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα.

Τέταρτον είναι το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είναι γνωστές οι θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης όσον αφορά αυτό το θέμα. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί τον έλεγχο διαφόρων εντεταλμένων Επιτροπών και Οργανισμών. Οι Εκθέσεις για την Κύπρο είναι πολύ καλές, αποδεικνύουν ότι η Κύπρος έχει κάνει μέσα από τα χρόνια πολλά βήματα προς την κατεύθυνση καταπολέμησης ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες παγκόσμια, και το οποίο είναι το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ότι η Κύπρος σήμερα, δυστυχώς, έχει βρεθεί στο επίκεντρο άδικων επιθέσεων και αστήρικτων ισχυρισμών σε σχέση με αυτό το θέμα.

Έχουμε πει ξανά ότι η Κύπρος είναι ανοικτή για έλεγχο, φτάνει αυτός ο έλεγχος να γίνεται μέσα από τις διαδικασίες, όπως προβλέπονται τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς. Αυτή είναι η θέση που έχει καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών σε διάφορα φόρα και σε διάφορες συζητήσεις που συμμετείχε τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και διερωτόμαστε γιατί θα πρέπει η Κύπρος να τύχει μια ιδιαίτερης μεταχείρισης από αρνητική άποψη».

 

Εκπρόσωπος: Η Κύπρος είναι συστημική χώρα για την Ευρωζώνη 

Η Κύπρος είναι χώρα συστημική και είναι κάτι το οποίο και εμείς τονίζουμε πάρα πολύ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει αναφορές του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν για την Κύπρο.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Handelsblatt”, ο κ. Άσμουσεν προειδοποιεί μεταξύ άλλων, ότι αν η Κύπρος δεν λάβει διεθνή βοήθεια τότε θα πτωχεύσει, επισημαίνοντας, παράλληλα τους κινδύνους για ολόκληρο το ευρωσύστημα αν μια χώρα μέλος διολισθήσει στη χρεοκοπία.