Στεφάνου: Ο Διοικητής της ΚΤ επιθυμούσε Υποδιοικητή


Διαβάστε επίσης:  Προκάλεσε ένταση ο διορισμός του Υποδιοικητή ΚΤ και ΔΗΣΥ: “Περίεργοι διορισμοί και λάθος χειρισμοί στην οικονομία”


Οι κατηγόριες είχαν να κάνουν για τη πλήρωση της θέσης του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Κύριος Στεφάνου σημείωσε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην πλήρωση της θέσης «ανταποκρινόμενη προς το αίτημα και την επιθυμία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ίδιος δήλωσε χθες πως υπήρξε επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα του διορισμού Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως δεν υπήρξε διαβούλευση μαζί του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχω πει ότι είχαμε γνωμοδότηση από τον Γενικό Εισαγγελέα, απλώς είχα πει ότι ναι, είχαμε μιλήσει κάποια στιγμή με τον Γενικό Εισαγγελέα».

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είπε ότι ήταν υποχρεωμένη η Κυβέρνηση να απευθυνθεί στον ίδιο, διότι και ο ίδιος στις δηλώσεις του θεωρεί το θέμα κατ’ εξοχήν πολιτικό και ότι δεν υπάρχει νομικό θέμα, και άρα είναι στην πολιτική κρίση της Κυβέρνησης να χειριστεί το όλο θέμα».

«Άλλωστε», συνέχισε, « η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα στη βάση της ανάγκης που υπάρχει σε ένα πολύ σημαντικό ανεξάρτητο θεσμό, όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα, η οποία με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς έχει την αποκλειστική και απόλυτη ευθύνη να διαχειρίζεται θέματα εποπτείας και διαχείρισης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου».

Είπε ότι η Κυβέρνηση «ανταποκρινόμενη προς το αίτημα και την επιθυμία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να καλυφθεί η θέση του Υποδιοικητή έτσι ώστε να μπορεί η Κεντρική Τράπεζα και ο ίδιος ο Διοικητής να εκτελούν με επάρκεια και ικανοποιητικά τα καθήκοντα που απορρέουν από τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες που έχει η Κεντρική Τράπεζα, προχώρησε στην πλήρωση αυτής της θέσης».

Ερωτηθείς τι ελέχθη όταν μίλησε η Κυβέρνηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχουμε απευθυνθεί για γνωμοδότηση, αλλά μέσα από την κουβέντα που είχαμε κάνει με τον Γενικό Εισαγγελέα σε ανύποπτο χρόνο, θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει νομικό και συνταγματικό πρόβλημα, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε χθες στην τοποθέτηση του αναφορικά με την πλήρωση της θέσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και της θέσης του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή που επίσης έχει πληρωθεί και κανείς δεν είχε πρόβλημα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υποδιοικητής θα μπορούσε να παυτεί από το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να παύσει ο Πρόεδρος το Διοικητή ή τον Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μόνο το Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να παύσει το Διοικητή ή τον Υποδιοικητή».

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της ανάγκης που υπάρχει «να ενισχύσουμε ένα θεσμό, όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα, η οποία», πρόσθεσε, « ασκεί εξουσίες και αρμοδιότητες που η Κυβέρνηση, η όποια Κυβέρνηση, της όποιας ευρωπαϊκής χώρας, όχι μόνο στην Κύπρο, δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει και δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπεισέλθει στα των αρμοδιοτήτων και της εξουσίας της Κεντρικής Τράπεζας».

Η Κυβέρνηση, επανάλαβε, «ανταποκρίθηκε σε μια επιθυμία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στελέχωσε τη θέση του Υποδιοικητή, όχι με άνθρωπο που προέρχεται από το ΑΚΕΛ και το λέω αυτό όχι διότι εμείς βλέπουμε πίσω από τους ανθρώπους το τι πρεσβεύει ο καθένας, αλλά το απαντώ διότι ελέχθη ότι θέλουμε να αλώσουμε τους θεσμούς πριν φύγουμε».

«Ορισμένοι, βλέπετε, κρίνουν με βάση τα δικά τους έργα και με βάση τον τρόπο που αυτοί λειτουργούσαν όταν ήταν Κυβέρνηση. Δεν μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι, και αναφέρομαι ειδικά στο ΔΗΣΥ κατά τη δεκαετία του, ότι υπάρχει και Κυβέρνηση που πίσω από τους ανθρώπους βλέπει τις ικανότητες τους να προσφέρουν στην Κύπρο και όχι τα ιδεολογικά ή πολιτικά ‘πιστεύω’», είπε.

«Και ο κ. Σπύρος Σταυρινάκης», συνέχισε, «ο οποίος έχει πολύχρονη υπηρεσία στην Κεντρική Τράπεζα έχει πείσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι μπορεί να προσφέρει τις Υπηρεσίες του στην Κεντρική Τράπεζα και να βοηθήσει τι τελικά; Την Κεντρική Τράπεζα και την Κύπρο».

Ανέφερε, επίσης, ότι «σε ό,τι αφορά το αν μια Κυβέρνηση μπορεί στις τελευταίες της μέρες να κάνει πράξεις, θα ήθελα να ενημερώσω  ότι τόσο η Κυβέρνηση Κληρίδη όσο  και η Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, ακόμα και μετά που έγιναν οι εκλογές, μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας τους έκαναν συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και έπαιρναν αποφάσεις. Και αν με ρωτάτε καλά έκαναν».

«Η όποια Κυβέρνηση, εκλέγεται για 5 χρόνια, όχι για 4 χρόνια και 11 μήνες ή 4 χρόνια και 10 μήνες, ή 3 χρόνια και κάτι μήνες, όπως ήθελε ο ΔΗΣΥ, να υπενθυμίσω, 18 μήνες πριν από τις εκλογές να μην παίρνουμε αποφάσεις για το θέμα του φυσικού αερίου διότι, λέει, ‘αυτή η Κυβέρνηση θα απέλθει και δεν πρέπει να δεσμεύει τους επόμενους’», είπε.

«Εάν ακούγαμε», συνέχισε, «τον ΔΗΣΥ τώρα δεν θα είχαμε το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, τώρα δεν θα είχαμε αυτές τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έβαλαν την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και ο κόσμος, οι Κύπριοι, που σήμερα ζουν κάτω από την πίεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν θα είχαν αυτή την ελπίδα ότι σε μερικά χρόνια η Κύπρος, ναι, θα γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Royal Bank of Scotland είχε πει στη δική της Έκθεση».

Ανέφερε, επίσης, ότι «το 2003 όταν οι εκλογές διεξήχθησαν στις 16 Φεβρουαρίου και το αποτέλεσμα τους κρίθηκε από τον πρώτο γύρο των εκλογών, είχε γίνει συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 24 Φεβρουαρίου και στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν 82 θέματα και είχαν τεθεί και άλλα 16 θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης καθώς και άλλα πέντε επιπρόσθετα, δηλαδή συνολικά 103 θέματα, ανάμεσα στα οποία έχουμε στελέχωση Συμβουλίων, προσλήψεις εκτάκτων σε διάφορες Υπηρεσίες και είναι γεμάτη η ημερήσια διάταξη από τέτοιες προσλήψεις. Αλλά τότε για το ΔΗΣΥ δεν υπήρχε θέμα ότι επειδή τελειώνει η θητεία της Κυβέρνησης δεν πρέπει να λειτουργεί η Κυβέρνηση».

Όπως είπε, «από τη μια μας κατηγορούν ότι η Κυβέρνηση δεν λειτουργεί και από την άλλη ότι λειτουργεί. Ας αποφασίσουν επιτέλους για ποιο πράγμα θα κατηγορούν την Κυβέρνηση».

Ανέφερε ότι  « ο ΔΗΣΥ, αλλά και το ΔΗΚΟ από τον καιρό που συνεργάστηκε με το ΔΗΣΥ -αφού καθημερινά είναι πανομοιότυπες οι ανακοινώσεις τους -μας κατηγορούν για όλα. Η Κυβέρνηση κάνει το άλφα, η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για το βήτα, η Κυβέρνηση κάνει το βήτα, η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για το άλφα. Για κάθε υπαρκτό ή ανύπαρκτο πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο φταίει ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση και για ό,τι θετικό γίνει σε αυτό τον τόπο – εκτός και αν πιστέψουμε ότι δεν έγιναν θετικά σε αυτό τον τόπο – δεν έχει πατέρα η επιτυχία. Αυτό είναι άδικο και αδικούμε πρώτα απ` όλα τον εαυτό μας και τη χώρα μας».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σε ό,τι αφορά δε την Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου να υπενθυμίσω ότι ο πρώτος γύρος των  εκλογών έγινε στις 17 Φεβρουαρίου και ο δεύτερος στις 24 Φεβρουαρίου και να υπενθυμίσω ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν είχε περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή μια ημέρα πριν από τη διαβεβαίωση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε και υπήρχαν 71 θέματα. Τέθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εκτός ημερήσιας διάταξης ακόμα επτά θέματα και τέσσερα επιπρόσθετα θέματα ηγέρθησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, συνολικά 82 θέματα. Επαναλαμβάνω ήταν δικαίωμα τότε να γίνουν συνεδρίες και είναι δικαίωμα της κάθε Κυβέρνησης να συνεδριάζει και να λειτουργεί μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας της. Τότε υπήρχε αυτό το δικαίωμα, τώρα δεν έχει το δικαίωμα η Κυβέρνηση;» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ