Στο ΕΔΑΔ η Τουρκία για καταπάτηση ελεύθερης έκφρασης


Διαβάστε επίσης: Με την Κύπρο τα έχει η Τουρκία για τις βίζες και Προκάλεσε ένταση ο διορισμός του Υποδιοικητή ΚΤ


Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, αποκάλυψε ότι, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν προς εκδίκαση, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 450 προσφυγές κατά της Τουρκίας, όπου οι ενάγοντες διαμαρτύρονται για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Μιλώντας σε διάσκεψη, για την ελευθερία της έκφρασης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Τουρκία, ο κ. Ζάγκλαντ είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ενστερνισθεί πλήρως με τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να αναμορφώσει πλήρως τον αντιτρομοκρατικό της νόμο και να τροποποιήσει τον ποινικό της κώδικα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ελευθερία της έκφρασης στην χώρα.

Οι πολιτικοί στην Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθούν ότι τα λόγια και οι πράξεις τους υπόκεινται σε κριτική από τον Τύπο και το ευρύ κοινό και να μην ξεκινούν ποινικές ή αστικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων, διότι οι ενέργειες αυτές έχουν δυσμενή επίδραση στην ελευθερία της έκφρασης και  στην εύρυθμη λειτουργία του Τύπου, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ΓΓ του ΣτΕ υπενθύμισε ότι, το διαδίκτυο έχει γίνει πλέον ένα από τα κύρια μέσα άσκησης της ελευθερίας της έκφρασης και αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ όπου η Τουρκία καταδικάσθηκε για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, επειδή εμπόδισε Τούρκο πολίτη να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες του διαδικτύου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ