Κυβέρνηση: Στοπ στα τρομακτικά σενάρια της ανακεφαλαιοποίησης


Διαβάστε επίσης Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ο Σπύρος Σταυρινάκης και Παραλήφθηκε η έκθεση της Pimco


Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε την θέση της Κυβέρνησης πως το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και υπέδειξε πως “αν ορισμένοι επιμένουν και αυτό το θέμα να το εντάσσουν στις προεκλογικές και κομματικές σκοπιμότητες, το μόνο που κάνουν είναι να πλήττουν τα συμφέροντα της Κύπρου”.

“Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κανένας δεν γνωρίζει ποιά είναι τα σενάρια που κατέθεσε στην έκθεσή της η Pimco, αλλά δεν παραλείπουν να κάνουν δηλώσεις και να αναπτύσσουν τρομοκρατικά σενάρια στη βάση πληροφοριών και εικοτολογιών“, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι “αυτές οι προσεγγίσεις δεν είναι ούτε σοβαρές, ούτε και υπεύθυνες”.

“Πολύ περισσότερο δε που δυσκολεύουν τις προσπάθειές μας για να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεων μας”, πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως “πρέπει με σύνεση και ψυχραιμία να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις διάφορες προκλήσεις που η Κύπρος αντιμετωπίζει”.

“Η Κυβέρνηση, μαζί με την Κεντρική Τράπεζα έχουν σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η άποψή μας είναι ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο και γι` αυτό προσπαθούμε να πείσουμε”, είπε.

Ανέφερε ακόμη πως αν οι Ευρωπαίοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι το δημόσιο χρέος μας είναι μη βιώσιμο, η Κυβέρνηση προτείνει εναλλακτική λύση, όπως την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν σύμφωνα με το βασικό σενάριο και από απ` εκεί και πέραν η επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση που προνοείται από το ακραίο σενάριο να γίνει απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

“Εμείς”, είπε, “με συγκεκριμένο τρόπο υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της Κύπρου. Αν ορισμένοι επιμένουν και αυτό το θέμα να το εντάσσουν στις προεκλογικές και κομματικές σκοπιμότητες, το μόνο που κάνουν είναι να πλήττουν τα συμφέροντα της Κύπρου”.

Απαντώντας σε σημερινή αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος διερωτήθηκε για το “πώς κατάντησε έτσι η Κύπρος”, ο κ. Στεφάνου είπε πως “προφανώς ο κ. Αναστασιάδης δεν θέλει να βλέπει τί γίνεται στην Ευρώπη και αλλού”.

“Στην Ευρώπη της κρίσης, της λιτότητας και της ανεργίας που οδήγησαν οι πολιτικές στις οποίες πιστεύει ο κ. Αναστασιάδης, και οι πολιτικές που πιστεύει είναι οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού”, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Αναστασιάδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφήνει πίσω του ερείπια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “ευτυχώς που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και όχι ο Νίκος Αναστασιάδης, διότι οι πολιτικές που οδήγησαν την Ευρώπη και τον κόσμο όλο στην οικονομική κρίση, στην ανεργία, στη λιτότητα και στις διαδηλώσεις που γίνονται καθημερινά σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, είναι οι πολιτικές στις οποίες πιστεύει και τις οποίες πρεσβεύει ο κ. Αναστασιάδης”.

“Είναι οι πολιτικές τις οποίες θέλει να επιβάλει η Τρόικα και που ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να επιβληθούν πιο γρήγορα, γι’ αυτό και επέμενε να υπογραφτεί άρον-άρον το Μνημόνιο”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ