Συλλήψεις στη Λάρνακα για αντιγραφή δεδομένων πιστωτικών καρτών

Οι κλοπές αυτές έγιναν από υποκατάστημα Τράπεζας στη Λάρνακα και χρήσης των καρτών αυτών στη Δομινικανή Δημοκρατία, χώρα της Λατινικής Αμερικής.  Από τη χρήση των συγκεκριμένων καρτών άγνωστοι κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 16 χιλιάδων ευρώ.


Διαβάστε επίσης τα αποτελέσματα από νέα δημοσκόπηση και για τη δήλωση του «υπουργού οικονομίκών και ενέργειας» του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν, για το Φυσικό Αέριο.


Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακαςυπαστυνόμος Χρήστος Ανδρέου, ανέφερε ότι «στις 5 Φεβρουαρίου καταγγέλθηκε από συγκεκριμένη Τράπεζα ότι μεταξύ 2-3 του μήνα άγνωστα άτομα είχαν τοποθετήσει μηχάνημα αντιγραφής δεδομένων πιστωτικών καρτών σε υποκατάστημα της συγκεκριμένης Τράπεζας στη Λάρνακα, όπου κατάφεραν να πειράξουν δεδομένα από 24 τουλάχιστον πιστωτικές κάρτες πελατών της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα των πιστωτικών καρτών χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ 4-5 Φεβρουαρίου σε διάφορες αυτόματες ταμειακές μηχανές σε χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου έγινε κατορθωτό να αποσπαστεί το συνολικό ποσό των 16 χιλιάδων ευρώ».

Από εξετάσεις που έγιναν «εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον συγκεκριμένου ατόμου ηλικίας 38 χρόνων Ελληνοκύπριου και εναντίον του εξασφαλίστηκε ένταλμα σύλληψης και καταζητείτο από την ίδια μέρα. Σήμερα το πρωί  έγινε κατορθωτή η σύλληψη του 38χρονου και από έρευνα που έγινε στην κατοικία του στη Λάρνακα εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν τεκμήρια που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Συγκεκριμένα», είπε, «έχουν παραληφθεί γύρω στις 30 κάρτες που φαίνεται να είναι κενές -δηλαδή φέρουν μόνο ορισμένα δεδομένα- οι οποίες και θα διερευνηθούν καθώς και 10 συσκευές καταγραφής δεδομένων πιστωτικών καρτών και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που φαίνεται ότι έχει σχέση με τη διερευνώμενη υπόθεση».

Ο κ. Ανδρέου είπε ακόμα ότι «ο 38χρονος, ανακρινόμενος αρνείται τη διάπραξη του αδικήματος. Στην ίδια υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται και 19χρονη από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία συνελήφθη και εναντίον τους διερευνώνται τα αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, παράνομης παρέμβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, απάτης σχετιζόμενη με ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και αδικήματα σε σχέση με τον Νόμο περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Και οι δύο αναμένεται να οδηγηθούν αύριο ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για εξασφάλιση διατάγματος προσωποκράτησης τους.

«Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και παρατηρητικό κατά τη χρησιμοποίηση αυτόματων ταμειακών μηχανών, να προσέχει κατά πόσον υπάρχει κάτι ξένο ή διαφορετικό ως προς τη συσκευή και σε περίπτωση που προσέξει οτιδήποτε να ειδοποιήσει αμέσως την Αστυνομία», είπε ο Χρήστος Ανδρέου.

Ανέφερε, ακόμα, ότι «φαίνεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν διάφορες καταγγελίες και έγιναν απόπειρες για να χρησιμοποιηθούν πιστωτικές κάρτες, οι οποίες είναι πλαστές ή δεδομένα που έχουν σχέση με  κλοπή των δεδομένων και πιστεύεται ότι πρόκειται για τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Ταυτόχρονα, γίνονται εξετάσεις για εντοπισμό και άλλων ατόμων, τα οποία ενδεχομένως να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».

Πηγή: ΚΥΠΕ