Θα το “κάνουν” ηλεκτρονικά στην ύπαιθρο


Διαβάστε επίσης Παράταση ως τις 25/2 για τις άδειες κυκλοφορίας και Για ένα καλύτερο…μνημόνιο 


Ανακοινώθηκε την Παρασκευή, από τον Υπουργό Συγκοινωνιών Ευθύμιο Φλουρέντζου το πιλοτικό πρόγραμμα ευρυζωνικής διείσδυσης «Κάν’ το ηλεκτρονικά και στην ύπαιθρο» που θα εφαρμοστεί σε οκτώ επιλεγείσες από την Ένωση Κοινοτήτων κοινότητες χαμηλής διείσδυσης.

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα προσφέρουν ένα χρόνο δωρεάν ευρυζωνικές υπηρεσίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Επίσης θα προσφερθούν υπολογιστές, εκτυπωτές και λογισμικό και θα εκπαιδεύσουν εκπροσώπους των κοινοτήτων στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Εξαγγέλλοντας το πρόγραμμα, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων προχωρεί με σταθερά βήματα στην υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου, η οποία βασίστηκε στην Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη και η οποία αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη δημιουργία συνθηκών κοινωνίας της πληροφορίας, με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Πρόσθεσε ότι η υλοποίηση της στρατηγικής θα αποτελέσει τον καταλύτη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλότερης αξίας, τον εκσυγχρονισμό, την αναδιάρθρωση και την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της διαφάνειας και την προαγωγή της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Συνεχίζοντας ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων που περιλαμβάνονται στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της Κύπρου, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2012, ενεργοποιήθηκε η δράση για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης σε επιλεγμένες κοινότητες με σύνθημα – «Κάν’ το ηλεκτρονικά και στην ύπαιθρο».

Εξήγησε ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει σκοπό την αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης και τη διάδοση του διαδικτύου και των προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε επιλεγμένες κοινότητες.

Πρόσθεσε ότι η Ένωση Κοινοτήτων έχει επιλέξει οκτώ κοινότητες, με βασικό κριτήριο τη χαμηλή διείσδυση (κάτω του 30%),  των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές.

Είπε ότι οι επιλεγείσες κοινότητες είναι : Κάμπος, Παναγιά, Πελένδρι, Χοιροκοιτία, Γαλάτα, Όμοδος, Πέρα Πεδί και Φαρμακάς.

Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που είναι ο αρμόδιος φορέας για την προώθηση της Ψηφιακής Στρατηγικής στην Κύπρο, προς υλοποίηση της δράσης αυτής συνεργάστηκε με τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος θα προμηθεύσει δωρεάν στις κοινότητες τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα εκπαιδεύσει εκπροσώπους των κοινοτήτων να χρησιμοποιούν τόσο τους υπολογιστές όσο και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ανέφερε ο κ. Φλουρέντζου.

Οι παροχείς ευρυζωνικών υπηρεσιών CYTA, MTN και Primetel θα προσφέρουν τις επιλεγείσες ευρυζωνικές συνδέσεις δωρεάν για ένα χρόνο, ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι η εταιρεία Logicom θα προσφέρει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και έναν εκτυπωτή σε κάθε μια από τις οκτώ κοινότητες, και η εταιρεία Microsoft θα προσφέρει τα λογισμικά προγράμματα για τους υπολογιστές και σε συνεργασία με τον οργανισμό ECDL θα αναλάβουν την εκπαίδευση 1-2 ατόμων από κάθε κοινότητα, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν και να εκπαιδεύουν άλλα άτομα από την κοινότητα στη χρήση του διαδικτύου.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών κάλεσε τον καθένα, όπως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνά η Κύπρος να συμβάλει στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Ο Γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων Παναγιώτης Δαμιανού, εκφράζοντας ικανοποίηση για την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, είπε ότι προσδοκεί σε επέκταση του προγράμματος σε όλη την ύπαιθρο.

Ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα προσφέρει στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης διεκπεραίωσης των συναλλαγών τους και πληροφόρηση στα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Ο κ. Δαμιανού παρατήρησε ότι θα πρέπει πλέον όταν αναφερόμαστε σε έργα υποδομής να μην περιοριζόμαστε σε δρόμους, πλατείες και κτήρια, αλλά να εισαχθεί στον όρο και η τεχνολογία που είναι απαραίτητη ως υποδομή για την όποια ανάπτυξη.

«Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε την ισοπολιτεία των κατοίκων της υπαίθρου με τους κατοίκους των πόλεων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ