Το Κυπριακό συζήτησαν Ερογλου και «κοινοβουλευτικά κόμματα»


Διαβάστε επίσης Έρογλου: Μη χρήσιμο ένα κέντρο θαλάσσιας επιτήρησης στην ΑΟΖ και Ντάουνερ: “Τέλος Μαρτίου θα συζητήθει το Κυπριακό με το ΣΑ στη ΝΥ”


Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αξιολόγησαν την παρούσα φάση του Κυπριακού και συζήτησαν τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκτός από τον κ. Ερογλου ο Ιρσέν Κιουτσιούκ ως «πρωθυπουργός» και ο «υπουργός εξωτερικών», Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν. Από το κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), ο ΓΓ Φουάτ Ναμσόι, ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (ΡΤΚ) Ασίμ Ακανσόι και οι Οζντίλ Ναμί και Ερκούτ Σιαχαλί, ο από το Δημοκρατικό κόμμα (ΔΚ), ο πρόεδρος Σερντάρ Ντενκτάς, ο ΓΓ Μπενγκιού Σόνια και οι Αταϊ Αχμέτ Ρασίτ και Ντερβίς Ρεφικέρ, από το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), ο πρόεδρος Μεχμέτ Τσακιτζί και ο ΓΓ Τζεμάλ Οζγιγίτ με τους Σαμί Νταγιόγλου και Μουσταφά Εμίρογλουλαρι.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι συζήτησαν επίσης τις θέσεις των υποψηφίων Προέδρων για τις Προεδρικές εκλογές στο Κυπριακό σε λεπτομέρεια. Αναφέρθηκαν ακόμη στη στρατηγική που θα συνεχίσουν στις συνομιλίες και στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Θα συναντηθούν ξανά σε 10-15 μέρες, ανέφερε, και θα προβούν σε περαιτέρω αξιολογήσεις για να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι λόγω της διακοπής των συνομιλιών δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους των «κοινοβουλευτικών κομμάτων» αλλά σε αυτό το διάστημα οι τεχνικές επιτροπές που μελετούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έδωσαν ώθηση στις συνεδριάσεις τους. Κάποιες επιτροπές, είπε, εργάστηκαν πολύ καλά και κατέγραψαν δρόμο ενώ άλλες, λόγω της μη συμμετοχής των Ε/κ – όπως ανέφερε – δεν μπόρεσαν να συνεδριάσουν.

Έμαθαν πλέον την πολιτική και στάση του Προέδρου Χριστόφια, συνέχισε ο κ. Ερογλου, αλλά τώρα θα βγει απέναντί τους ένας νέος Ε/κ ηγέτης και συζήτησαν γι’ αυτό. Μετά την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε, τέτοιου τύπου συναντήσεις (με τα «κοινοβουλευτικά κόμματα») θα γίνονται πιο συχνά.

Ο Ιρσέν Κιουτσιούκ ανέφερε ότι τα όσα συζήτησαν με τον Τ/κ ηγέτη θα τα συζητήσουν και στα συλλογικά όργανα των κομμάτων τους και θα επανέλθουν. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, πρόσθεσε, έχει εργαστεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και χαρακτήρισε τη συνάντηση χθες βράδυ εποικοδομητική.

Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Μεχμέτ Τσακιτζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να πάμε σε μια διαδικασία όπου κανείς δεν μπορεί να διαφύγει από μια λύση. Ο Ντερβίς Ερογλου πρέπει να ακολουθήσει μια ενεργή και ευέλικτη πολιτική, συνέχισε,  εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στις δηλώσεις τους στο Κυπριακό οι υποψήφιοι Πρόεδροι, και ειδικά ο Νίκος Αναστασιάδης, θα λαμβάνουν υπόψη τους Τ/κ. Όποιος και αν νικήσει στις εκλογές, πρόσθεσε, στην πρώτη συνάντηση αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιβεβαιωθούν όλες οι συμφωνίες που υπάρχουν ενώπιον των ΗΕ μεταξύ της ε/κ πλευράς και των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου.

Μέσα σε αυτά, είπε, βρίσκονται συμφωνίες όπως για δύο συνιστώντα κρατίδια, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και η διασταυρούμενη ψήφος, κάποιες συμφωνίες που πέτυχε ο κ. Ερογλου, υποστηρίζοντας ότι μετά από κάποιες συναντήσεις συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και στο περιουσιακό. Θεώρησε δε ότι η κακή οικονομική κατάσταση στις ελεύθερες περιοχές και το πετρέλαιο που εντοπίστηκε μαζί με όλα τα υπόλοιπα είναι μια ευκαιρία για το Κυπριακό που δεν πρέπει να χαθεί.

Τρόπος εξόδου του πετρελαίου είναι η Τουρκία, συνέχισε ο κ. Τσακιτζί, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία για την ε/κ πλευρά από το να προσεγγίσει την Τουρκία για να φτάσει το πετρέλαιο στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί στο θέμα της ενέργειας από τη Ρωσία. «Δεν υπάρχει σωτηρία. Η Κύπρος θα οδηγηθεί σε λύση και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Εκ μέρους του ΡΤΚ, ο ΓΓ Ασίμ Ακανσόι είπε ότι εξέτασαν διάφορα σενάρια ειδικά σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών και μετά. Για το κόμμα του, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να προωθηθούν εποικοδομητικές προτάσεις και να υπάρξει διαβούλευση με τα ΗΕ. Έφθασε ο καιρός που θα φανεί εάν οι Προεδρικές εκλογές θα δώσουν μια δυναμική στο Κυπριακό και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν, ανέφερε λέγοντας πως πρέπει να είσαι ενεργός για να οδηγήσεις σωστά τη διαδικασία.

Ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΔΚ, Αχμέτ Ρασίτ ανέφερε με τη σειρά του ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς ένιωθε αδιαθεσία και αποχώρησε νωρίς από τη σύσκεψη, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη. Ο κ. Ερογλου, είπε, μοιράστηκε μαζί του τις αξιολογήσεις που έχει κάνει για τις Προεδρικές εκλογές και συζήτησαν ειδικά το μανιφέστο – όπως είπε – του πιο δυνατού, όπως είπε, υποψηφίου, Νίκου Αναστασιάδη. Το ΔΚ, πρόσθεσε, έθεσε στο τραπέζι τις αρχές του όσον αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ