Τουρκική Star: Η Μόσχα χρησιμοποιεί τους Ε/κ για τα συμφέροντά της

 

Η σχέση Ρωσίας – «Ε/κ τομέα» βάζει την σφραγίδα της και στο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ . Ενώ συνεχίζεται το βέτο στο Κεφάλαιο της Ενέργειας, τα βλέμματα τόσο στην Άγκυρα , όσο και στις Βρυξέλλες στρέφονται προς την Μόσχα.

Ο υπουργός, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, της Βρετανίας David Lidington σε συνέντευξη που είχε δώσει το Νοέμβριο, είχε πει:  «Αν και η εξάρτηση  από την Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια , ανησυχεί την ΕΕ, με τρελαίνει το γεγονός ότι δεν ανοίγει το Κεφάλαιο Ενέργειας με την Τουρκία που έχει γεωπολιτική σημασία από την πλευρά της διέλευσης της ενέργειας».

Ο Μπουγιουκκαγιά τόνισε ότι πίσω από το βέτο των Ε/κ , η δύναμη ώθησης είναι η Ρωσία και πρόσθεσε: «Όλες οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα από πλευράς ενέργειας. Είναι εξαρτημένες μόνο από την Ρωσία. Είναι αναγκασμένες να παίρνουν ενέργεια με την τιμή που βάζει η Ρωσία και πέραν αυτού δεν αναπτύσσουν άλλη εναλλακτική περίπτωση.

Όμως αν ανοίξει το Κεφάλαιο Ενέργειας με την Τουρκία τότε θα έρθουν στην επικαιρότητα οι εναλλακτικές περιπτώσεις ενέργειας μέσω Τουρκίας. Εγώ αν ήμουν Ρωσία και πούλαγα φυσικό αέριο σε υψηλή τιμή , τότε θα επιθυμούσα να παρεμποδιστεί το Κεφάλαιο Ενέργειας με την Τουρκία. Τα καπρίτσια που κάνουν οι Ε/κ με την επίδραση της Ρωσίας αντιτίθενται 100% με τα συμφέροντα της Ευρώπης και η ΕΕ δυστυχώς δεν μπορεί να δει τα συμφέροντά της στο θέμα αυτό λόγω του ρηχού τρόπου με τον οποίο βλέπει την ένταξη της Τουρκίας.

Λόγω του εμποδίου για την Τουρκία, ενώ βρίσκεται στο ανώτατο όριο η ανάγκη για την ενέργεια, το θέμα αυτό δεν συζητείται με την Τουρκία , αλλά είναι θέμα δικής τους εκτίμησης . Η Τουρκία πλέον δεν είναι η παλιά Τουρκία, αυτό να μην το ξεχνούν».