Ιδού ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄- Tαυτοποιήθηκε το DNA!(pics)

 


 

Διαβάστε επίσης: Βρήκαν τον σκελετό του Ριχάρδου ΙΙΙ σε πάρκινγκ


Έπεσε στο πεδίο της μάχης. Από χτύπημα στο κεφάλι που του κατάφερε ο πέλεκυς πάνω στο δόρυ ενός στρατιώτη από την πλευρά της παράταξης των Τυδώρ.

Αυτό ήταν το τέλος του τελευταίου βασιλιά της γενιάς των Πλανταγενετών, Ριχάρδου Γ‘ της Αγγλίας. Τις λεπτομέρειες για τις τελευταίες του στιγμές τις διηγήθηκαν ο σκελετός και το κρανίο του στους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ. Οι οποίοι επιβεβαίωσαν με τα στοιχεία της επιστημονικής τους έρευνας ότι ο σκελετός που είχε βρεθεί πριν από πέντε μήνες στον χώρο στάθμευσης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Λέστερ ταυτίζεται με το ιστορικό πρόσωπο που ο Σαίξπηρ περιγράφει στο έργο του «Ριχάρδος ο Γ’». 

Αρχαιολόγοι, ιστορικοί και γενετιστές συγκέντρωσαν τα στοιχεία των ερευνών τους. Και οι αναλύσεις του γενετικού υλικού των οστών που συγκρίθηκαν με το DNA δύο απογόνων της σειράς του βασιλιά Ριχάρδου επαλήθευσαν την ταυτότητα του σκελετού.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, αρχαιολόγος Ρίτσαρντ Μπάκλεϊ, ανακοίνωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι η ταυτοποίηση του DNA ήταν η τελευταία ψηφίδα του παζλ: «Τώρα είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για τον τελευταίο Πλανταγενέτη βασιλιά της Αγγλίας».

Σύμφωνα με τον Σαίξπηρ, ο βασιλιάς έλαβε μέρος στη μάχη του Μπόσγουορθ Φιλντ το 1485. Ο θάνατος του Ριχάρδου ήρθε, κατά τον ποιητή, όταν έμεινε μόνος στο πεδίο της μάχης φωνάζοντας: «Ενα άλογο, ένα άλογο. Το βασίλειό μου για ένα άλογο».

Η μέτρηση των οστών με ραδιενεργό άνθρακα, καθώς και η ιατρική εξέταση του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης, έδωσαν τη συνέχεια της ιστορίας: ο άνδρας, ηλικίας 30 με 33 χρόνων, είχε την ηλικία του βασιλιά που σκοτώθηκε σε μία ανοιχτή περιοχή πλησίον του τόπου της ανασκαφής.

Ο σκελετός του με ενδείξεις σκολίωσης είχε την ασθενική κατασκευή του Ριχάρδου που περιέγραφαν οι σύγχρονοί του χρονογράφοι. Και το κενό στο κρανίο του προκλήθηκε από χτύπημα με βαρύ και οξύ μεταλλικό αντικείμενο. Ενώ η σύσταση των οστών του μαρτυρεί την υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτά του. Που σημαίνει ότι ο άνδρας τρεφόταν με άφθονες ποσότητες κρέατος και ψαριών, όπως οι προνομιούχοι του 15ου αιώνα.

Ομως ο σκελετός έφερε και άλλα σημάδια κακοποίησης. Οι ιστορικοί συμπέραναν ότι μετά τη μάχη οι νικητές απογύμνωσαν τον νεκρό βασιλιά, τον έριξαν στην πλάτη ενός αλόγου και τον διαπόμπευσαν έως το Λέστερ, δίνοντας την ευκαιρία στους περιοίκους να καταφέρουν κι άλλα χτυπήματα στο νεκρό σώμα του. Κι έτσι βεβηλωμένο να τον θάψουν χωρίς φέρετρο στο σημείο που, 528 χρόνια αργότερα, ο σκελετός του έλυσε το μυστήριο του τέλους του.

Πηγή: Τα Νέα