Βάζουν πλώρη για παναπεργία


Διαβάστε επίσης Η βία στις απεργίες φέρνει εμπλοκή της Αστυνομίας; και Θέμα 24Η: Εν μέσω κρίσης εργατική αναταραχή ενόψει


Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, οι Γενικοί Γραμματείς των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ δήλωσαν ότι οι δύο συντεχνίες εξετάζουν το ενδεχόμενο παναπεργίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην όγδοη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως είπε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή, που άρχισε τη συνεδρία της στις 10:00, θα συζητήσει θέμα λήψης απόφασης για παναπεργία σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζομένους στην οικοδομική βιομηχανία.

“Εκτιμώ πως το θέμα αυτό θα τεθεί διότι δεν έχουμε περιθώρια να αντιδράσουμε διαφορετικά”, είπε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η ΠΕΟ έχει ήδη λάβει σχετική απόφαση.

“Εμείς έχουμε αποφασίσει πως σε περίπτωση που προχωρά η κατάσταση και δεν διαφαίνεται λύση θα εισηγηθούμε στους συναδέλφους μας στις άλλες συντεχνίες να κάνουμε εκδηλώσεις συμπαράστασης και ενημερώσαμε τη ΣΕΚ”, ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, ο οποίος δήλωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που πραγματοποιεί η Υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε, “σκεφτόμαστε αν η απεργία τραβά σε βάθος χρόνου και αν η άλλη πλευρά δεν δείχνει διάθεση συνδιαλλαγής και δεν δείχνει ότι ακολουθεί τις διαδικασίες για να υπάρξει λύση, σίγουρα θα υπάρξει κλιμάκωση μέτρων και θα μπουν σε άλλοι κλάδοι σε κάποιες κινητοποιήσεις υποστήριξης της απεργίας των οικοδόμων, που μπορεί στην πορεία να πάρει και το χαρακτήρα παναπεργίας”.

Εξάλλου, χθες οι Γενικοί Γραμματείς των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ είχαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντίστοιχων συντεχνιών οικοδόμων με τους οποίους ανασκόπησαν την κατάσταση στον κλάδο μετά και το αδιέξοδο που παρατηρείται μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, το θέμα της απόφασης της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για πάγωμα των εργασιακών όρων το 2013 αναμένεται να τεθεί στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ της Υπουργού και των κοινωνικών εταίρων, που αρχίζει στις 13:00.

Το αντικείμενο της σύσκεψης είναι ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο για να δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας όταν διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε έναν κλάδο λόγω της μη τήρησης των συμβάσεων και λόγω της εργοδότησης φτηνού εργατικού και αδήλωτης εργασίας να επεκτείνει με διάταγμα την υποχρεωτική εφαρμογή της σύμβασης σε όλο τον κλάδο.

Τόσο ο κ. Μωϋσέως όσο και ο κ. Κυρίτσης εκτίμησαν ότι το θέμα του παγώματος των εργασιακών όρων όπως τίθεται από την εργοδοτική πλευρά θα τεθεί στο τραπέζι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ