Volkskrant: Ο Ντάισελμπλουμ αδέξιος ή στρατηγικά ευφυής στο κυπριακό θέμα;

 

Σύμφωνα με τον δημοσίευμα, όσον αφορά τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών κ. Σιαρλή, η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία για το ξέπλυμα δεν είναι παράπτωμα αλλά ένα βαρύ σκάνδαλο, καθώς δημιουργεί φόβους για ένα τραπεζικό πανικό, όπου καταθέτες και επενδυτές θα αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από τις τράπεζες, τη στιγμή που η Κύπρος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα το βράδυ, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε ανοιχτά τις ανησυχίες του. «Γιατί είναι όλοι τόσο άδικοι με την Κύπρο, αυτή την μικρή χώρα που συμπαραστάθηκε με τόση αλληλεγγύη στην Ελλάδα, όταν ήταν έτοιμη να καταρρεύσει;»  παραπονέθηκε σε δημοσιογράφους.  Και όταν ρωτήθηκε σχετικά, αναφέρθηκε στην «έμφυτη κακία του ανθρώπου και σε προκαταλήψεις που παραπέμπουν ως τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και έχουν φέρει μεγάλη καταστροφή  στην Ευρώπη». Τόσο βαθιά είναι η οργή της Κύπρου.

Την Τρίτη το μεσημέρι, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως κατανοεί την ενόχληση της Κύπρου, αλλά πως δεν μπορεί να κάνει κάτι πάνω σε αυτό. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν προσπάθησε να περιορίσει τις επιπτώσεις, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Όμως τον τελικό λόγο τον έχουν τα κράτη-μέλη.

Η Λευκωσία έχει δίκιο να υποστηρίζει πως η Κύπρος συνεισέφερε με ένα δυσανάλογα υψηλό ποσοστό για την διάσωση της Ελλάδας τον περασμένο χρόνο. Από την επιβαλλόμενη από την ευρωζώνη συμβολή του ιδιωτικού στη παραγραφή του ελληνικού χρέους – πάνω από 100 δισ. ευρώ – οι κυπριακές τράπεζες επλήγησαν σκληρά.  Αυτό όμως εξηγείται ιστορικά: η Αθήνα ήταν η σύμμαχος στον αγώνα εναντίον της τουρκικής κατοχής στη Βόρεια Κύπρο.

Η αντίσταση του κ. Σιαρλή σε μια άλλη απαίτηση τουκ. Ντάισελμπλουμ για έλεγχο των τραπεζών και την εμπλοκή τους σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από ένα ανεξάρτητο όργανο, είναι επίσης κατανοητή. Καμιά χώρα δεν θα ανεχόταν τέτοια παρέμβαση για τους καταθέτες και επενδυτές της.

Αλλά, ταυτόχρονα, και ο κ. Σιαρλή είναι υποχρεωμένος να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών, υπάρχουν 30 δις στην Κύπρο που δεν προέρχονται από Κυπρίους, αλλά από ξένα κεφάλαια Ρώσων, Αράβων, Κινέζων και άλλων. Ο Κύπριος υπουργός ανακοίνωσε ότι το αποταμιευτικό δυναμικό των Κυπρίων ανέρχεται στα 43 δις που αντιστοιχεί σε άνω των 200.000 ευρώ ανά οικογένεια, καθώς η Κύπρος αριθμεί 800.000 κατοίκους. Οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν καμία διάθεση  να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να εξασφαλίσουν τα χρήματα Ρώσων εγκληματιών.

Ο κ. Σιαρλή και ο κ. Ρεν δεν ήταν οι μόνοι που δυσαρεστήθηκαν από τη δήλωση του Ντάισελμπλουμ για την Κύπρο ότι «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά». Επίσης, υπουργοί και διπλωμάτες άλλων κρατών -μελών εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους. «Πρόκειται για αδεξιότητα» είπε ένας απ’ αυτούς, ενώ άλλοι ανέφεραν τον Γερμανό Schäuble ως παράδειγμα επιδεξιότητας, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα. Άλλοι μίλησαν νοσταλγικά για τον προκάτοχο του Ντάισελμπλουμ ο οποίος με ειλικρίνεια ομολόγησε πως πολλές φορές αναγκαζόταν να ψεύδεται, προκειμένου να διατηρηθεί μια κάποια σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Ορισμένοι διέκριναν στον Ντάισελμπλουμ αντί για αδεξιότητα ενός αρχάριου, μια συνειδητή επιλογή τακτικής.

Ο Ντάισελμπλουμ θέλει να ασκήσει πίεση στην Κύπρο, καθώς μετά την αίτηση βοήθειας που έθεσε η χώρα τον περασμένο χρόνο δεν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα εξ’ αιτίας δισταγμών ή απροθυμίας των Κυπριακών αρχών, που πηγάζουν κυρίως  από τον απερχόμενο πρόεδρο της Κύπρου  Χριστόφια. 

Με μια νέα κυβέρνηση τον Μάρτιο, ο Ντάισελμπλουμ ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για το δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης. Ο Σιαρλή υπολογίζει ότι χρειάζονται 17 δις, 10 δις για τον τραπεζικό τομέα και 7 δις για την κυβέρνηση, για την αποπληρωμή λογαριασμών.

Λίγοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να συνεισφέρουν στο πακέτο βοήθειας. Η ευρωζώνη έχει υποσχεθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες πως το κούρεμα των ελληνικών τραπεζών ήταν ένα μοναδικό εγχείρημα και η αθέτηση αυτής της υπόσχεσης θα υπονόμευε την αξιοπιστία της, αποτρέποντας τους επενδυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που η διάσωση της Κύπρου θα στοιχίσει πολύ περισσότερο από 17 δις.

Οκ.  Σιαρλή ως εκ τούτου είναι σίγουρος για ένα καλό αποτέλεσμα, όχι μόνο λόγω των επιχειρημάτων του. «Ο Θεός μας αγαπάει», λέει ο υπουργός με μάτια που λάμπουν. «Έχει δημιουργήσει εδώ, στο βυθό της θάλασσας μας, κάτι που δεν φαίνεται αλλά που μυρίζει. Είναι η υπέροχη μυρωδιά του φυσικού αερίου. Τα κέρδη μας είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να αναφερθούν σε αυτή την αίθουσα. Πιστέψτε με, όλα θα πάνε καλά».

Τα πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αποφέρουν ήδη μεγάλα κέρδη στις  ενδιαφερόμενες εταιρείες ενέργειας.