ΑΚΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν τις δηλώσεις του Νταβούτογλου

 

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανήλθε με τον γνωστό προκλητικό τρόπο για να επαναλάβει τον πάγιο στρατηγικό στόχο της Άγκυρας για λύση δυο κρατών. Με αφορμή τη νομοθεσία για ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης επανέλαβε επίσης τις απαράδεχτες αξιώσεις της Τουρκίας επί του κυπριακού φυσικού πλούτου.


 

Διαβάστε επίσης “Παρέμβαση κυβέρνησης για την ”καυτή” λίστα των διαγραφών”

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


 

Ως ΑΚΕΛ καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις σχετικές δηλώσεις Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι ο φυσικός πλούτος στην ΑΟΖ της Κύπρου ανήκει αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατά συνέπεια στον κυπριακό λαό.

Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, στα πλαίσια μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, θα είναι ισότιμοι συνιδιοκτήτες του φυσικού μας πλούτου, στο μερίδιο που τους αναλογεί, αφού η διαχείριση των υδρογονανθράκων θα αποτελεί αρμοδιότητα του κεντρικού ομοσπονδιακού κράτους. Κατά συνέπεια συνεχίζουμε να απορρίπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τόσο την ουσία της οποιασδήποτε «λύσης» δυο κρατών, όσο και την όποια προσπάθεια απόκτησης δικαιωμάτων της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μέσω μια τέτοιας απαράδεχτης λύσης.

Την ίδια ώρα, για μια ακόμη φορά ξεκαθαρίζουμε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να καθίσταται διπλά όμηρος της Τουρκίας. Με την Άγκυρα, αφενός να εμποδίζει λόγω της αδιαλλαξίας της τη λύση του Κυπριακού και αφετέρου να επικαλείται την έλλειψη συμφωνημένης λύσης για να εμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

 

ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις  Νταβούτογλου

Εκβιαστικό δίλημμα χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, τις δηλώσεις του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, που αναφέρεται σε «Διχοτόμηση της Κύπρου αν δεν μοιραστεί το φυσικό αέριο» και προσθέτει ότι «μετά το θανάσιμο πλήγμα που επέφερε στην κυπριακή οικονομία η απόφαση του Eurogroup επιχειρείται η συμπλήρωση της «καταστροφής» μιας κυρίαρχης χώρας, σύμφωνα και  με πρόσφατες δημοσιεύσεις από τους New York Times,  που δηλώνουν την πρόθεση παρέμβασης ΗΠΑ, Τουρκίας, Ισραήλ με τελικό στόχο τη δημιουργία νεοαποικιακής κτήσης και την αρπαγή και λεηλασία του ενεργειακού πλούτου της νήσου».

 

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, ο συνδυασμός πολιτικής και οικονομικής επικυριαρχίας στη Κύπρο  «ταυτίζεται με την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ», ενώ παράλληλα όπως εκτιμά οι έντονες γεωπολιτικές  ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή «δυναμώνουν ασταθείς  και επικίνδυνες παραμέτρους σε βάρος του κυπριακού λαού, αλλά και των άλλων λαών της περιοχής» και  επιβεβαιώνουν «την ιστορική ανάγκη οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου να ορθώσουν ένα ισχυρό αντιμνημονιακό και αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο απέναντι σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που οραματίζονται μια Ευρώπη του ακραίου οικονομικού νεοφιλελευθερισμού».

 

Πηγή: KYΠΕ