Αλλεπάλληλες επαφές του Προέδρου στις Βρυξέλλες


Διαβάστε επίσης: Oλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος φτάνει στη βελγική πρωτεύουσα στις 14:30 ώρα Κύπρου, θα πάει κατευθείαν στο Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να έχει μια πρώτη συνάντηση στις 15:00 ώρα Κύπρου με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν , Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης, ενώ θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις.

Στις 16:00 ώρα Κύπρου η συνάντηση των τριών θα μετατραπεί σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή θα είναι και οι πλέον κρίσιμη συνάντηση. Κι αυτό γιατί ο μεν Πρόεδρος της ΕΚΤ καλείται να χειριστεί την κυπριακή κρίση την επόμενη  μέρα χρησιμοποιώντας τα «εργαλεία» της κεντρικής τράπεζας, η δε κ. Λαγκάρντ σ’ αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και την περαιτέρω στάση της.

Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν ανάλογα με την εξέλιξη αυτών των συναντήσεων, ο κ. Βαν Ρόμπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ.

Το βέβαιο είναι ότι η συνεδρίαση του Εurogroup που ξεκινάει στις 19:00 ώρα Κύπρου, θα βρίσκεται υπό την απόλυτη εποπτεία των κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων και ηγετών χωρών της Ευρωζώνης που θα βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία πριν από το άνοιγμα των διεθνών αγορών.

Πηγή: ΚΥΠΕ