Ν.Αναστασιάδης: Έτοιμο πακέτο μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας

 


Διαβάστε επίσης: Αναφορά του spiegel στο 24Η!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Βασικός άξονας των μέτρων αυτών είναι η ανάπτυξη, η ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, αλλά και η προστασία και ενίσχυση του ευάλωτου πληθυσμού, τα οποία θα εφαρμοσθούν σε τρεις μέχρι έξι μήνες.

Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», είναι μεταξύ άλλων τα εξής: 

Πρώτο, το Τμήμα Πολεοδομίας και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να εκδίδουν άδεια εντός τουλάχιστον 30 ημερών για έργα ανάπτυξης που εκκρεμούν. 

Δεύτερο, να γίνει μόνιμο μέτρο η επανεπένδυση κερδών που θα σημαίνει και φορολογική απαλλαγή. 

Τρίτο, χαλάρωση μέτρων για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων.

Τέταρτο, θα προωθηθεί άμεσα η νομοθεσία για τη δημιουργία καζίνο.

Πέμπτο, αντί φόρου να μπει ένα τέλος πάνω στους τόκους καταθέσεων με στόχο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Έκτο, θα προωθηθεί σε συνεννόηση με τις τράπεζες επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων.

Έβδομο, θα προωθηθεί η αναστολή καταβολής των δόσεων σε ανέργους με κάποια περίοδο χάριτος.

Όγδοο, άτυπη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για την εργοδότηση ποσοστού Ελληνοκυπρίων στις επιχειρήσεις τους (αναλογία 70% με 30%). 

Ένατο, μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δέκατο, αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εργοδότηση των νέων.

Ενδέκατο, στοχευμένες παροχές προς αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη μέσω του ταμείου αλληλεγγύης και ανάπτυξης.

Δωδέκατο, θα αντιμετωπισθεί το θέμα των ενοικίων. Θα συζητηθεί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων το θέμα της μείωσης των ενοικίων «ώστε να μην υποχρεωθούμε να λάβουμε έκτακτα προσωρινά μέτρα». 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,απο την άλλη, διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών, απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Σημειώνει πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ταυτόχρονα πως μέχρι το 2015 δεν τίθεται θέμα νέων όρων από την Τρόικα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως θα πιεστεί η Noble να ξεκινήσει το ταχύτερο την επιβεβαιωτική γεώτρηση, έτσι ώστε να έχουμε το συντομότερο επιβεβαιωμένες τις ποσότητες του οικοπέδου 12. Υπάρχει πρόθεση για αξιοποίηση του κεφαλαίου της Ενέργειας, όπως είπε και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στο Ισραήλ. 

Ο Πρόεδρος, αναφερόμενος στις Κυπριακές Αερογραμμές, είπε πως «προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να διασωθεί η εταιρεία, μέχρι τουλάχιστον τον Νιόβρη, για να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση».