Αναστασιάδης: “Όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό”


Διαβάστε επίσης: Oλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Την ευχή όλοι μαζί, με βάση τα δεδομένα που έχουν πλέον διαμορφωθεί, να πάρουμε τις σοφότερες αποφάσεις και να εφαρμόσουμε το καλύτερο δυνατόν, σχέδιο ανοικοδόμησης της οικονομίας της πατρίδας μας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα  της ΕΟΚΑ Στυλιανού Λένα στα Χανδριά. 

Στην ομιλία, την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ο δρόμος σίγουρα δεν είναι εύκολος. «Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα του κυπριακού ελληνισμού. Και με συλλογικές και υπεύθυνες αποφάσεις είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε».

Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι όταν πριν από 25 περίπου ημέρες ανέλαβε την ηγεσία της χώρας, βρέθηκε αντιμέτωπος με την πιο βαθειά οικονομική κρίση της ιστορίας της πατρίδας μας. Η Κύπρος, είπε, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Γνωρίζετε ότι έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία». Τα σοβαρά και τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, πρόσθεσε, προϊόντα της πρωτοφανούς κρίσης, τα βιώνετε όλοι ενώ δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει πληγεί καίρια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και συναισθάνομαι και συμμερίζομαι την πικρία και την οργή του κυπριακού λαού.

«Αισθανόμαστε οργή, γιατί ένας λαός της αξιοπρέπειας, της ευημερίας και της σιγουριάς έχουμε οδηγηθεί στο σημερινό κατάντημα.  Άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, χάνουν τα χρήματά τους, στέκονται στις ουρές των κοινωνικών παντοπωλείων και των συσσιτίων».

Δεν εξετάζουμε τούτη την ώρα πώς και ποιοι οδήγησαν την πατρίδα μας σε αυτή τη δεινή θέση, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγοντας πως αυτό δεν είναι του παρόντος. «Δεν είναι στις προθέσεις μου, αντί της επικέντρωσης της προσοχής στο πώς αντιμετωπίζουμε την κρίση, να μπούμε αυτή τη στιγμή σε μια αχρείαστη αντιπαράθεση στο ποιος και πόση φέρει ευθύνη για τα όσα σήμερα αντιμετωπίζουμε. Εμείς αυτό θα πράξουμε και θα καλέσουμε την πολιτική ηγεσία και το λαό να πράξουν το ίδιο».

Την ύστατη τούτη ώρα, συνέχισε, έχουμε χρέος απέναντι στη θυσία των ηρώων μας να αγωνιστούμε για την ευόδωσή και του δικού τους αγώνα. Και η μόνη επιλογή, είπε, που προσφέρει αυτή τη προοπτική είναι η πολιτική της αποφασιστικότητας, της εθνικής ευθύνης και της συνέπειας. «Η πολιτική του πατριωτικού ορθολογισμού και του διεκδικητικού ρεαλισμού. Η επιλογή της σύνεσης και των τολμηρών πρωτοβουλιών. Που μπορεί να δημιουργήσει  έστω και αυτή τη στιγμή μια νέα δυναμική για αποτροπή της τουρκοποίησης και της επανένωσης της διαιρεμένης μας πατρίδας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσω της ομιλίας που ανέγνωσε ο ΥΠΕΣ, θέλησε να βεβαιώσει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε υπεύθυνα, επιδεικνύοντας σθένος, τόλμη και στρατηγική. Χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δογματισμούς και τα χωρίς περιεχόμενο συνθήματα».

Κάνουμε συνείδηση, ανέφερε, πως αν οι Έλληνες της Κύπρου μεγαλούργησαν το 55-59, τούτο έγινε κατορθωτό γιατί τους ένωσε και τους ενδυνάμωσε ένας και μοναδικός σκοπός: η Έθνική αξιοπρέπεια και η Ελευθερία της πατρίδος τους.

Έτσι και τώρα, είπε, λαός και πολιτική ηγεσία οφείλουμε να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή ενότητα. «Μόνο εθνικά ομόψυχοι, όπως αποδεικνύει και η ιστορία μας, μπορούμε να αποτρέψουμε τους κινδύνους και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες. Αυτό αποτελεί το ισχυρότερο ηθικό όπλο που διαθέτουμε απέναντι στα ποικιλόμορφα αδιέξοδα που προβάλλουν απειλητικά  στον πολιτικό ορίζοντα».

Η αναγκαία ενότητα, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μπορεί όμως να οικοδομηθεί μόνο με τον αλληλοσεβασμό, το διάλογο και τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη. «Με τη διαβούλευση και την εθνική συνεννόηση. Με την συσπείρωση όλων μας γύρω από κοινούς στόχους».

Δέσμευση και υποχρέωση μας, είπε, να διεκδικήσουμε μια συνολική και βιώσιμη λύση, μια λύση εθνικά έντιμη και αξιοπρεπή μέσα στα πλαίσια ενός αναπόφευκτου, ιστορικού συμβιβασμού.  Μια λύση, πρόσθεσε, μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, που λαμβάνει όμως υπόψη τις νέες ευρωπαϊκές πραγματικότητες.

Περήφανοι και αποφασισμένοι, συνέχισε, εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, βρισκόμαστε εδώ, στα εδάφη των προγόνων μας, χιλιάδες τώρα χρόνια. «Και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε γιατί αυτή είναι η ιστορική αποστολή του Ελληνισμού της Κύπρου».

Τη θυσία των ηρώων μας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουμε υποχρέωση να τιμούμε όχι μόνο με επίκαιρες εκδηλώσεις, αλλά με μια καθημερινή στάση ζωής που θα αποδεικνύει στην πράξη πως δεν αλλοτριωθήκαμε από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. «Πως δεν βολευτήκαμε με την ποιότητα ζωής που έχουμε κατακτήσει. Πως διαθέτουμε ακόμη ιδανικά, αξίες και οράματα. Πως γνωρίζουμε την ώρα του αγώνα να προτάσσουμε το “εμείς” μπροστά από το “εγώ”».

Τούτες τις ώρες της μεγάλης εθνικής ευθύνης, έχουμε και πάλι την ευκαιρία και την πρόκληση να αποδείξουμε πως είμαστε αντάξιοι συνεχιστές του αγώνα των ηρώων μας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καταλήγοντας πως αυτό είναι το χρέος μας αλλά και το καλύτερο μνημόσυνο στον Στυλιανό Λένα και σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ