Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες. Ποια τα περιοριστικά μέτρα

 


Διαβάστε επίσης τις δηλώσεις Ντάϊσελμπλουμ περί κυπριακού προτύπου 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Ο Μιχάλης Σαρρής , Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι θα είναι διαφορετικοί σε κάθε τράπεζα. 

Το συγκεκριμένο διάταγμα, θα ισχύσει για επτά μέρες και έπειτα θα γίνει επαναξιολόγηση. 

Θα μπορούσαν εξαιρεθούν,οι ξένες τράπεζες, ανέφερε ο κ.Σαρρής,  με ισχυρή ρευστότητα και με κεφάλαια που προσωρινά βρίσκονται στην Κύπρο. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει πιθανότητα οι τράπεζες να μην ανοίξουν αμέσως για τον κόσμο, καθώς θα πρέπει πρώτα να γίνει μια πλήρη και σωστή ενημέρωση των υπαλλήλων , τόσο για τους περιοριστικούς παράγοντες όσο και για την λειτουργία των συναλλαγών, ώστε να μην υπάρξουν λάθη στο τέλος της ημέρας. Δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι εργασίες των τραπεζών και το απόγευμα για περισσότερες ώρες, ώστε να εξυπηρετηθούν οι περισσότεροι πολίτες, που με αγωνία περιμένουν τόσες μέρες το άνοιγμα των τραπεζών.  

Από την άλλη θα πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν το φόρτο εργασίας των εργαζομένων στις τράπεζες, οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες πολίτες, «διψασμένους» για ρευστό, αλλά και «αγανακτισμένους» για τις εξελίξεις. Οι υπάλληλοι άλλωστε των τραπεζών, δεν πρέπει να ξεχνούν οι πολίτες, ότι πρόκειται επίσης για καταθέτες με τις ίδιες αγωνίες. 

TA ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Εντός Κύπρου

•Επιταγές: Μόνο κατάθεσή τους και όχι εξαργύρωση.

•Πληρωμές μόνο με μετρητά

•Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης

Εκτός Κύπρου

•Απαγορεύεται η μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας εκτός από:

1.Για εισαγωγές, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

2. Για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη Δημοκρατία.

3.Χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο

•Απαγορεύεται  η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

Γενικοί περιορισμοί

Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.