Α.Αντωνίου: Δεν μας δίδαξαν οι εμπειρίες του παρελθόντος


 

Διαβάστε επίσης: Ν.Αναστασιάδης: Έτοιμο πακέτο μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αναφερόμενος στην ραγδαία οικονομική ανάπτυξη που είχε η Κύπρος πριν την οικονομική κρίση , είπε πως  δυστυχώς οι εμπειρίες του παρελθόντος (π.χ. Χρηματιστήριο) φαίνεται ότι δεν μας δίδαξαν. Η οικονομική πολιτική ενθαρρύνοντας την αλόγιστη υπερκατανάλωση οδήγησε στη δημιουργία ενός κλίματος ευφορίας, που δεν συνέβαλε στην έγκαιρη συνειδητοποίηση των προβλημάτων είπε, προσθέτοντας παράλληλα πως η   ανταγωνιστικότητα μας  διαβρώθηκε, ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος διευρύνθηκαν αισθητά.

Η πολιτική των εύκολων λύσεων της ικανοποίησης αιτημάτων, δικαιολογημένων ή όχι, οδήγησε  στη σημαντική διεύρυνση του κόστους παραγωγής, προσθέτει στην ανακοίνωση ο κ.  Αντωνίου, λέγοντας επιπρόσθετα πως το κόστος που επωμίζονται οι παραγωγικοί τομείς για τη συντήρηση των προστατευμένων τομέων, όπως είναι ο κρατικός, ο ημικρατικός και αρκετοί από τους τομείς των υπηρεσιών, αυξήθηκε  σημαντικά. Ταυτόχρονα ο τραπεζικός τομέας δεν έτυχε συνετής διαχείρισης και αφέθηκε στα χέρια επιτήδειων καιροσκόπων.

Παρασυρμένοι από τα ίδια τα επιτεύγματα μας και την επιφανειακή ευμάρεια μας γίναμε δέσμιοι της ίδιας της επιτυχίας μας. Συμπεριφερθήκαμε σαν να είμαστε ο ομφαλός της γης και σαν να είχαμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε, μόνοι εμείς, ένα διαφορετικό δρόμο από τον υπόλοιπο κόσμο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διερωτήθηκε μάλιστα , πώς από την Κύπρο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου, φτάσαμε στην Κύπρο της ανεργίας, της φτώχειας, της ελεημοσύνης και της χρεοκοπίας, προσθέτοντας πως δυστυχώς τα χρόνια ευμάρειας ακολουθούν χρόνια δίσεκτα, και την λιακάδα της ελπίδας, διαδέχεται η βαρυχειμωνιά, την  σταθερότητα, η αβεβαιότητα, την κυριαρχία της πατρίδας, τα μνημόνια της ΤΡΟΙΚΑ, τον  κοινωνικό διάλογο διαδέχονται οι δυναμικές κινητοποιήσεις, και την δίκαιη κοινωνία διαδέχονται τα συσσίτια και τα κοινοτικά παντοπωλεία.

Μπορούμε βέβαια για το σημερινό μας κατάντημα να τα φορτώσουμε όλα στους ξένους προσθέτει στην ανακοίνωση του ο κ. Αντωνίου δηλώνοντας παράλληλα πως η  μετάθεση ευθυνών είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φυλής μας.

Καταλήγοντας  ο κ. Αντωνίου καλεί σε αυτοκριτική για  να διαπιστώσουμε τις παραλείψεις και τα λάθη μας, και να αλλάξουμε έστω και την τελευταία στιγμή πορεία, πριν καταποντιστούμε στο βάραθρο της εθνικής συμφοράς.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ