Μπιλντ: Τα προβλήματα στην Κύπρο έπρεπε να είχαν επιλυθεί νωρίτερα

 


Διαβάστε επίσης όλο το ρεπορτάζ για το άνοιγμα των τραπεζών

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο κ. Μπιλντ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στη Λευκωσία, εξέφρασε τη θέση ότι είναι άδικο να ισχυρίζεται κάποιος ότι  το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου λειτουργούσε με λάθος τρόπο. Υπάρχουν στην Κύπρο καλοί τραπεζίτες και ικανοί άνθρωποι, συνέχισε ο κ. Μπιλντ, λέγοντας ότι όπως και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, έτσι και στην Κύπρο για κάποιους λόγους η κατάσταση οδηγήθηκε εδώ που βρίσκεται.

«Πρέπει ενωρίς να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα», υπέδειξε.

Το μεγαλύτερο ερώτημα που τίθεται, είπε ο Σουηδός ΥΠΕΞ, είναι γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία της Κύπρου ενωρίτερα, καθώς η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη.

 

«Η κατάσταση αφέθηκε μη βιώσιμη για αρκετό καιρό», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Σουηδία κάνει σκέψεις για ένταξη στην ευρωζώνη, ο κ. Μπιλντ υπενθύμισε ότι στο δημοψήφισμα του 2003 η ένταξη στο ευρώ απορρίφθηκε, λέγοντας ότι ο ίδιος ήταν και παραμένει υπέρ της ένταξης της χώρας του στην ευρωζώνη και εξέφρασε τη θέση ότι το θέμα αυτό παραμένει στο τραπέζι.

Κληθείς από Σουηδό δημοσιογράφο να σχολιάσει “τον σκληρό τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετώπισε την Κύπρο, κουρεύοντας τα χρήματα των αποταμιευτών για προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις τράπεζες”, ο κ. Μπιλντ είπε ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί ο ίδιος να το κρίνει και υπέδειξε ότι η Κύπρος θα λάβει 10 δις ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί μια πλήρης χρεοκοπία. «Το ερώτημα», επανέλαβε, «είναι γιατί δεν επιλύθηκε το ζήτημα νωρίτερα».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης, αφού σημείωσε ότι η Σουηδία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και ως εκ τούτου δεν ευθύνεται, είπε ότι εξέφρασε στον κ. Μπιλντ την απογοήτευση και την πικρία της Κύπρου για την ξαφνική αλλά αναπόφευκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην οικονομία.

Όπως είπε ο κ.  Κασουλίδης, στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και για τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή, το Κυπριακό, τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία, την κατάσταση στις αραβικές χώρες, τη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις Κύπρου Ισραήλ, τα προβλήματα στον Λίβανο και τη Συρία καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εξέφρασε στον κ. Μπιλντ την πρόθεση της νέας Κυβέρνησης να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τη θέλησή της να προχωρήσει με την αντιμετώπιση των ζητημάτων που την επηρεάζουν και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα τύχει ανταπόκρισης από την Τουρκία.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να ακούσει τις απόψεις της Λευκωσίας σε διάφορα ζητήματα. Είπε ότι συζήτησαν για θέματα που ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή με κάποια προβλήματα αλλά και με πολλές ευκαιρίες. 

Πηγή: ΚΥΠΕ