Δ. Παπαδάκης: “Οποιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει να παραιτηθεί”


Διαβάστε επίσης τις δηλώσεις Ντάϊσελμπλουμ περί κυπριακού προτύπου 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης αναφερόμενος σήμερα στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδης και στον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή είπε ότι “όποιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες στιγμές όπου ο λαός μας αναμένει με αγωνία αποτελέσματα, το καλύτερο που έχει να προσφέρει στον τόπο είναι να παραιτηθεί”.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι “τούτες τις κρίσιμες στιγμές δεν είναι ώρα για πειραματισμούς, δεν είναι ώρα για παιγνίδια. Γι αυτό καλούμε τους πάντες να είναι σοβαροί και να υπάρξει επιτέλους συνεννόηση. Δεν είναι η ώρα να ανεχτεί ο τόπος άλλα καπρίτσια κανενός. Είναι η ώρα της ευθύνης”.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής σε ψεσινή του εμφάνιση στο ΡΙΚ, σημείωσε, διατύπωσε την άποψη ότι κακώς η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την απαίτηση της πρώτης συμφωνίας του Γιούρογκρουπ για κούρεμα καταθέσεων.

“Είναι απαράδεκτο και αξιοκατάκριτο ένα μέλος της κυβέρνησης να υποστηρίζει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έπρεπε να ψηφίσει σε νόμο μια παράνομη απαίτηση που συγκρούεται κατάφωρα με την ρητή Ευρωπαϊκή οδηγία 2009/14 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εγγύηση των καταθέσεων που απαγορεύει επέμβαση σε καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Επίσης με το άρθρο 17 του χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. περί του Δικαιώματος ιδιοκτησίας”, πρόσθεσε.

Τελικά ο Υπουργός Οικονομικών, διερωτήθηκε, ο κ. Παπαδάκης, έχει την άποψη ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έπρεπε να παραβιάσει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που προβλέπει την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του Συντάγματος;

“Ο Υπουργός Οικονομικών στη ψεσινή του εμφάνιση στο κρατικό κανάλι προανήγγειλε περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Επιβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών ότι οι απαιτήσεις της Τρόικας δεν θα έχουν τέλος. Και επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι παραμονή στα νύχια της Τρόικας και του Μηχανισμού θα οδηγεί συνεχώς την Κύπρο σε βαθύτερη ύφεση, ανεργία και κοινωνική δυστυχία”, είπε.

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει την θέση της, σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, που είναι απαίτηση του λαού μας για ταχύτατη απαλλαγή από τα δεσμά της Τρόικας και του Μηχανισμού στήριξης.

Καλούμε το λαό μας, ανέφερε, να διατρανώσει την σθεναρή του απόφαση να μην υποκύψει στην νεοαποικιακή δουλεία των μνημονίων που θα οδηγήσει την Κύπρο σε κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.

“Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ για μια ακόμα φορά απαιτεί την ταχύτατη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για τη σημερινή οικονομική τραγωδία. Απαιτούμε ακόμα να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, όχι αύριο, ο κατάλογος των προσώπων φυσικών και νομικών που απέσυραν καταθέσεις από Κυπριακές Τράπεζες και τις μετέφεραν στο εξωτερικό το χρονικό διάστημα πριν από την απόφαση του Γιούρογκρουπ. Η περίοδος ανοχής προς την ατιμωρησία έχει τελειώσει”, συμπλήρωσε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ