Το plan B έχει κούρεμα


Διαβάστε επίσης: Aπό τις 23 Νοεμβρίου ξέραμε για το κούρεμα. 


Τα σενάρια για την εξεύρεση των χρημάτων είναι:

1. Κούρεμα καταθέσεων (ίσως σε μικρότερη κλίμακα).

2. Δημιουργία εταιρίας Ιδιωτικού δικαίου που θα εκδώσει ομόλογα 10ετη με ρήτρα φυσικού αερίου.

3. Εκκαθάριση των 2 κυπριακών τραπεζών με δημιουργία μιας ¨καλής¨ και μιας ¨κακής¨ Τράπεζας. Σενάριο που ήδη εξετάζουν στην Κυβέρνηση, αλλά γνωρίζουν ότι δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή.

Τις τελευταίες ώρες ωστόσο η Λευκωσία αναζητεί λύση που δεν θα διαλύει τις τράπεζες και θα γλιτώνει το κούρεμα.

Η παράμετρος Λαϊκή

Εάν η Κύπρος ξεφορτωθεί την τράπεζα τότε με 2-3 κινήσεις θα έχει φτάσει στο αίσιο τέλος. 

Ομως εάν οι Ρώσοι πουν “νιετ” τότε υπάρχει θέμα και μάλιστα μεγάλο. Που θα βρεθούν τα χρήματα για να κλείσει η μεγάλη τρύπα; Κούρεμα; Κι αν ναι, πόσο και σε ποιους; 

Το  Plan B

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω και αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο Β αποτελεί μια εφικτή πρόταση, ωστόσο επιβάλλεται να περάσει από τα βουλή , αφού εγκριθεί από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.  

Θα υπάρξει έκκληση από πλευράς κυβέρνησης ώστε να επιδειχθεί υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.  Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει την Πέμπτη κιόλας από τη βουλή.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα φόρμουλα περιλαμβάνει και αυτή κούρεμα σε συνδυασμό με κρατικοποίηση ταμείων προνοίας δημόσιων και ημικρατικών οργανισμών.  Περιλαμβάνει ακόμα την έκδοση εθνικού ομολόγου που θα διασυνδέεται με το Φυσικό αέριο.  Περισσότερα στοιχεία για το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να γνωστοποιηθούν αύριο.  Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς υπέρμετρη αισιοδοξία, αναμένει κάτι χειροπιαστό από τη Μόσχα, καθώς δεν υπήρξε ναυάγιο, αν και στόχος της Ρωσίας είναι να μην χαλάσει τις σχέσεις της με την ΕΕ.