Εκκληση Αβέρωφ Νεοφύτου να στηριχθεί ο τόπος

 

Ανέφερε ότι εάν δείξουμε εμπιστοσύνη στην Τράπεζα Κύπρου μέσα σε έξι μήνες μπορεί να συγκεντρώσει σε καταθέσεις τα 2 δις που είναι η διαφορά των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής με τις υποχρεώσεις της στον ELA

«Ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μια σκληρή και δύσκολη μάχη για τον τόπο μας», είπε προσθέτοντας ότι κατάφερε να αποφύγει η πατρίδα μας τις καταστροφικές συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Ανέφερε ότι «δεν τύχαμε, ούτε χθες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που όλοι θα θέλαμε» και παρατήρησε ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν, προσθέτοντας πως όλοι καλούμαστε να διαχειριστούμε τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας για τη δανειακή σύμβαση.

Η δανειακή σύμβαση θέτει, είπε, τέρμα στην βεβαιότητα και την ανασφάλεια, προσθέτοντας ότι δεν επιλύει όλα τα προβλήματα και ανέφερε ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις και χρειάζεται η ενότητα όλων.

Αφού είπε ότι τα μηνύματα προς την κοινωνία είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε ξανά τον τόπο μας σε πορεία ανάπτυξης, πρόσθεσε ότι κατανοούμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε συγκεκριμένες ομάδες και δήλωσε ότι με την απόφαση προστατεύθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων καταθετών, αλλά και των ξένων επενδυτών.

Ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης ότι για τις δύο μεγάλες τράπεζες υπάρχουν σημαντικές συνέπειες, διατυπώνοντας τη θέση πως αν δεν υπήρχε η δανειακή σύμβαση τα πράγματα θα ήταν τραγικά και για τη Λαϊκή Τράπεζα και για την Τράπεζα Κύπρου και για το σύνολο της οικονομίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνοντας σκληρή μάχη κράτησε την Τράπεζα Κύπρου μακριά από την εξυγίανση», είπε, και η καλή Λαϊκή θα συνενωθεί με την Τράπεζα Κύπρου, διαμηνύοντας στους καταθέτες και τους Κύπριους πολίτες «να εμπιστευθούμε τον τόπο μας και το χρηματοπιστωτικό μας τομέα».

Πέραν των σημαντικών απωλειών στις δύο συγκεκριμένες τράπεζες, στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα διασφαλίστηκαν όλες οι καταθέσεις από ένα ευρώ μέχρι και μερικά εκατομμύρια για τον κάθε καταθέτη, είπε αναφέροντας ότι και για τη Λαϊκή Τράπεζα που πάει σε πορεία εξυγίανσης με την καλή και κακή τράπεζα διασφαλίστηκαν όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Διασφαλίστηκαν οι 361.000 καταθετών από τους 371.000 για την Τράπεζα Κύπρου που θα μείνει και θα λειτουργεί κανονικά με τη συγχώνευση της καλής Λαϊκής, είπε και αναφέροντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τις καταθέσεις θα μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο, πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε πως είναι ένας δυνατός χρηματοπιστωτικός οργανισμός και με την εμπιστοσύνη που θα του δείξουμε, όπως και στο υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την πλήρη αξιοπιστία».

Όλοι, πολιτικά κόμματα και κοινωνία από αύριο θα δείξουμε πόσο στηρίζουμε τον τόπο μας, είπε αναφέροντας πως θα στηρίξουμε τον τόπο, δείχνοντας πρώτα εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό μας τομέα.

Είπε ακόμα ότι αποφύγαμε τα χείριστα και πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά και με σκληρή δουλειά, παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε κερδισμένοι από αυτή τη μάχη και η Κύπρος θα μπει ξανά σε πορεία ανάπτυξης και ευημερίας, όπως το χρωστούμε στα παιδιά μας.

Ερωτηθείς αναφορικά με το γεγονός ότι μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα Κύπρου και το ποσό των 9 δις που πήρε η Λαϊκή από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA), ο κ. Νεοφύτου είπε πως γίνεται πολύς λόγος ότι φορτώθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου 9 ή 9,5 δις από τον (ELA) και διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που απορροφάται η Λαϊκή από την Τράπεζα Κύπρου παίρνει μαζί της και το ενεργητικό και το παθητικό.

Αν αύριο κάποιος αγοράσει μια εταιρεία, αγοράζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία, είτε αυτά είναι ακίνητα και όποιο ενεργητικό κεφάλαιο, αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις, είπε προσθέτοντας πως αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα.

Εξήγησε ακόμα ότι στην Τράπεζα Κύπρου θα πάει όλο το ενεργητικό της καλής τράπεζας που μαζί θα πάρει και τις υποχρεώσεις της και αυτά είναι λογικά πράγματα, πρόσθεσε.

Διευκρίνισε επίσης ότι ένα μέρος των υποχρεώσεων της Λαϊκής Τράπεζας προς τον ELA είναι ακάλυπτες από τα περιουσιακά της στοιχεία, δηλαδή το σύνολο των καθαρών περιουσιακών στοιχείων είναι περίπου 7 δις και έχει μια υποχρέωση ρευστότητας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γύρω στα 9 δις, διατυπώνοντας τη θέση πως εάν δείξουμε εμπιστοσύνη στο σύστημα μας και για παράδειγμα σε 6 μήνες η Τράπεζα Κύπρου μπορέσει να πάρει επιπρόσθετα των σημερινών καταθέσεων ακόμα 2 δις σε καταθέσεις λύθηκε αυτό το πρόβλημα.

Απηύθυνε έκκληση να μην διογκώνουμε πράγματα που συνιστούν απλή πρακτική στις οποιεσδήποτε πράξεις γίνονται καθημερινά στην παγκόσμια αγορά, κατά την εξαγορά ή συγχώνευση εταιρειών.

Πηγή ΚΥΠΕ