”Εξυγίανση χρειάζεται και η Κεντρική Τράπεζα” δηλώνει ο Αλ. Μιχαηλίδης


Διαβάστε επίσης: Αναφορά του περιοδικού Spiegel στο 24Η!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 Το τελικό ύψος του «κουρέματος» στην Τράπεζα Κύπρου είναι μια «σημαντική τεχνική λεπτομέρεια», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, ο οποίος, ως τεχνοκράτης, ήταν μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην τελευταία σύνοδο του Eurogroup, όπου ελήφθη η οδυνηρή -όπως και ο ίδιος τη χαρακτηρίζει- απόφαση για την Κύπρο. 

Ο καθηγητής θεωρεί ότι οι περιορισμοί, που τέθηκαν στις συναλλαγές, είναι υπερβολικοί. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν η εξυγίανση να γίνει «αναίμακτα». Λέει ότι είναι δύσκολη η απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο πρέπει να παραιτηθεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, τονίζει ότι η Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να γνωρίζει πόσα χρήματα έφυγαν από την Κύπρο και να το ανακοινώσει δημόσια. Ο κ. Μιχαηλίδης τονίζει ότι πρέπει να εκπονηθεί μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη και την κυπριακή οικονομία, αλλά και για διαρθρωτικές αλλαγές.

Για το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ ο καθηγητής Αλέξανδρος Μιχαηλίδης σημειώνει ότι η απάντηση στο ζήτημα αυτό είναι πολύ δύσκολη. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων, επειδή υπάρχει το στοιχείο της μη αναστρεψιμότητας» λέει.