Ελληνίδα γιατρός, έγινε φύλακας-άγγελος για τον γιο του Ντ. Κάμερον

 


Διαβάστε επίσης τις δηλώσεις Ντάϊσελμπλουμ περί κυπριακού προτύπου 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Μια γιατρός καταγόμενη από τα Χανιά, είναι η παιδίατρος του εν ενεργεία Πρωθυπουργού της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και μία από τους πολλούς αφανείς ήρωες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Γηραιάς Αλβιόνας.

Η Mando Watchon το γένος Αναστασάκη με καταγωγή από τα Περβολάκια Κισσάμου, συγγενής της γνωστής Χολιγουντιανής ηθοποιού Jennifer Aniston (το Aniston, προέρχεται από το Αναστασάκη), διαπρέπει ως γιατρός σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αγγλίας ενώ δεν ξεχνά την κρητική της καταγωγή, αφού κάθε καλοκαίρι ανελλιπώς επισκέπτεται την Κίσσαμο για διακοπές.

Η γνωριμία με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας

Η γνωριμία της με τον Κάμερον ήρθε σε μια τραγική για τον ίδιο στιγμή, λίγο πριν χάσει τον μόλις 6 ετών γιο του από μια πάθηση που ονομάζεται το σύνδρομο Οχταχάρα, και αποτελεί μια πολύ βαριάς μορφή επιληψίας με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της εγκεφαλικής παράλυσης.

 

Η Mando εκείνη την εποχή εργάζονταν ως παιδίατρος στο Imperial Healthcare NHS Trust, ένα δημόσιο Νοσοκομείο, στο οποίο απευθύνθηκε ο Κάμερον δείχνοντας την εμπιστοσύνη του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως φάνηκε πέντε χρόνια μετά τον τραγικό χαμό του γιού του, ο Κάμερον δεν ξέχασε ποτέ την αγάπη με την οποία η Mando τον φρόντισε κάνοντας ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν αλλά και κάτι παραπάνω.

 

Όταν ζητήθηκε από τον Βρετανό Πρωθυπουργό να ορίσει δύο άτομα που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του στο ΕΣΥ, στα πλαίσια ενότητας που εγκαινίασε η εφημερίδα για το “Health Hero Award” (Βραβείο σε Ήρωα του ΕΣΥ), η πρώτη του επιλογή ήταν η Χανιώτισσα Μαντώ.

 

Όπως σημειώνει στην εφημερίδα, ο Ν. Κάμερον δίνει το δικό του πρώτο βραβείο στην “εκπληκτική”, όπως χαρακτηρίζει την παιδίατρο του Ivan, που τον αγάπησε εμφανώς και στην κηδεία του θρήνησε πραγματικά.

Η Μαντώ στα μάτια του Κάμερον και της συζύγου του ήταν μια γιατρός που ποτέ δεν εγκατέλειψε τον Ιvan, ακόμα και όταν τα πράγματα ήταν φανερό ότι ήταν πολύ δύσκολα.

“Σου έδινε μια αίσθηση ασφάλειας γνωρίζοντας πως ότι ήταν δυνατόν να γίνει, θα το έκανε”.

“Η Μαντώ συνδύαζε την φροντίδα, την εξυπνάδα και την εκπαίδευση αλλά και την επιθυμία να δώσει όλο και κάτι παραπάνω. Δεν ψάχναμε το Άγιο Δισκοπότηρο για τον Ivan. Από πολύ νωρίς ξέραμε ότι δεν υπήρχαν πολλά πράγματα να κάνουμε ή να περιμένουμε, όμως η Mαντώ δεν εγκατέλειψε ποτέ”, θυμάται ο Κάμερον.

Το προφίλ της Ελληνίδας γιατρού

Η Manto Watchon γεννήθηκε στην Αγγλία από Έλληνες γονείς.

Η μητέρα της Βασιλική (Κούλα) Αναστασάκη-Κασσιμάτη κατάγεται από τα Περβολάκια Κισσάμου και  είναι ξαδέλφη με τον πατέρα της γνωστής ηθοποιού Jennifer Aniston, τον Γιάννη Αναστασάκη (ο οποίος βρέθηκε στην Αμερική ως ηθοποιός και άλλαξε το επίθετό του σε Aniston).

Το 1955, μαζί με τον άντρα της μετανάστευσε στην Αγγλία, ωστόσο φρόντισε να μην αποκοπεί ποτέ από την κρητική της καταγωγή.

Η Manto έκανε λαμπρές σπουδές στο Cambridge και εργάζεται ως διακεκριμένη παιδίατρος στην Αγγλία.

Κάθε καλοκαίρι έρχεται μαζί με τον άντρα της και τα δύο της παιδιά, για διακοπές στο χωριό της στην Κίσσαμο, όπου διατηρεί ένα σπίτι και μικρή αγροτική περιουσία.

Η ίδια μιλάει άπταιστα ελληνικά, ενώ και τα δύο της παιδιά κάθε Σάββατο πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο για να μάθουν τη γλώσσα.

Συγγενείς της Μαντώς από την Κίσσαμο την περιγράφουν σαν ένα πολύ σεμνό άτομο που αγαπάει τον τόπο της και την ιδιαίτερη πατρίδα της τα Χανιά.

Μάλιστα παρόλο που ο σύζυγος της είναι Άγγλος, λατρεύουν και οι δύο την Ελλάδα και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και γι’ αυτό έδωσαν στα παιδιά τους τα αρχαία ονόματα Έκτωρ και Αλέξανδρο.

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.